Java 會唔會俾JavaScript 收皮

323 回覆
9 Like 226 Dislike
大公司...即係幾大既公司呀...

好多large scale既大公司都同nodejs做front layer...
不如話細公司先會一隻langauge走天涯,無本錢maintain由唔同language組合既system
收收埋埋close source先夠security....呢個觀點真係幾前衛
證明你年資真係細,同埋未入過大公司做.
你意思即係nodejs無support?
Enterprise個種
我都想請教點唔穩定?
係oracle 領導下,好有可能
其實我依三年我冇寫Java 反而係c++ (從頭學起)

利申: 學緊python 同react
遲d 要睇埋Go
JS Framework嘅language建基於一堆Web API
點會穩定過啲依OS/系統而建、有返咁上下歷史嘅傳統Language?
你當strongloop流架...要support最緊要係你肯貨金
呢個真
JS Framework既language 建基於一堆Web API
你既意思即係JS啲framework自己有自己一套language然後建基於DOM
然後windows10update堆bug好穩定
邏輯呢
Global company夠大未呀?你唔好拎d local firm同我講啦.
你可以去讀下cyber securities, 最basic policy就話你知唔好用open source,咁淺嘅道理都唔明?
Front layer 即係web同app 個presentation?呢d咁表面嘅programming梗係比你用嘅,我地而家講緊成間公司個系統啵.
無 因為呢個唔係反駁黎 而係我無邏輯 睇唔明閣下講既野 想閣下釐清

「JS Framework嘅language」係噏緊咩鳩?
我卑微既理解 js本身係language 然後有堆用js寫既framework

「建基於一堆Web API」又係噏緊咩鳩?
即係例如話我寫一個node.js Fibonacci又係用左web API?web API又係指緊咩?我用js就一定係essentially用左web API?

「點會穩定過啲依OS/系統而建、有返咁上下歷史嘅傳統Language?」
有歷史既傳統野就一定穩定?有36年歷史既系統唔會崩潰?用Java唔會有null pointer?如果我直接用有43年歷史既指令集寫野 係咪最穩定?

講定sorry先 無咩邏輯可言 同埋我以軟件台過街老鼠聞名
MrA:
佢講緊NODE D OPEN SOURCE LIB?
1000-5000人公司有幾大….又證明左你真係未經歷過咩叫大公司policy
其實做銀行同接政府prj 個d 都已經有限制啦 都已經唔關大唔大事 係industry 問題 咁佢地一直講緊做vendor 任佢舞就冇計啦
原來捉緊字蝨
你喜啦
完全同意,唔係話呢種language唔好,只不過呢類型只可以當係二流programming language,當你唔想係vendor做,開始想入大form/做大project.咁就要用返d official 嘅language. 好明白一出黎做野實會比最新language吸引.但係現實就係呢類型program好難上大枱同5年換一換
me做過寫COBOL嘅global firm
Python open source 唔畀用
Hadoop 唔畀用
Lucene 唔畀用
Maven / Gradle唔畀用
連k8s都走唔甩
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞