Java 會唔會俾JavaScript 收皮

323 回覆
9 Like 226 Dislike
Cobol 都未收皮nor...
javascript 都係oo language 黎,只不過佢係prototype 既oo language 同C++, java 用class 既concept 唔同
如果in 果條條友連javascript 係oop language 呢樣野都講唔出,證明條友無溫書。

利申 做開java ,ts, kotlin, 睇唔順眼js 好耐
nodejs 係non blocking,default 可以行async,concurrent食到好多request,google個v8行js又勁快;

python 係syntax 宜睇,但係本身係blocking,最新版python有支援async,但係未入流,同人時間多人就會頂住

不過兩面既framework python / django, nodejs / nest 都幾好
真係好撚搞笑,次次睇完都笑
d人以後會唔會養熱狗唔養狗
傳統Language勝在夠穩定同埋有support
的確有咁既事, 6-7年前仲興緊MEAN stack時
盲目吹捧PHP? 你當年AMP時代你根本無得揀
笑死
都叫仲有asp/jsp既
追晒d post好明顯見到班做細公司嘅人同大公司嘅人拗
講真如果你唔明點解Java 同C#會比js好,證明你年資真係細,同埋未入過大公司做. 大公司真係穩陣為主,GitHub係完全唔會考慮.理得你識飛都唔會用.
所以依家最好學定 javachip
java 同 javascript 都就收皮
你解題同我有啲唔同
我對收皮既理解 唔係無人用Java 舊系統當然唔會係無value added之下重寫
所以收皮應該解讀做新系統用咩寫
因此同大唔大公司年唔年資都無關係

即係cobol咁 你話仲有好大既舊系統用緊cobol 所以cobol永不收皮 大佬咁有咩討論性
真搞笑,新公司新系統都唔會用open source寫啦,
點過cyber security同internal audit果關呀
你個mind set仲係programmer level.
好簡單一個例子,運動有好多種,點樣先可以例入為奧運項目,道理其實一樣
你說得對。
咁學咩好
學緊Js
JS+Java+Python搵唔搵到食
個人淺見除咗細公司vs大企業之外
公司本身主力product係IT與否都有關
煽動IT9互鬥
Js+java都夠哂有突,與其周身刀冇把利不如main一兩樣
真搞笑,新公司新系統都唔會用open source寫啦,
點過cyber security同internal audit果關呀
你個mind set仲係programmer level.
好簡單一個例子,運動有好多種,點樣先可以例入為奧運項目,道理其實一樣
支持永續cobol!
𠵱個問題幾年前已經有人講同我都做過吓 research

當然每個人睇法都有啲唔同,但我認為要成為一隻 robust 嘅 language 有三點

1. performance
𠵱樣嘢而家隻隻新 lang 都話自己好多撚勁,冇乜好比,個人覺得唔太慢就得,反而唔算重點(太多人剩係 focus 𠵱點)

2. maintainability
隻 lang 會唔會有完善嘅 frameworks 同 structures 俾你寫到大嘢?唔同 code 狗一齊寫會唔會爆炸?其他人睇唔睇得明,定剩係 IQ 150 以上嘅人先睇得明?易唔易上手?(個人覺得 C, C++, Rust, Golang 𠵱啲 low level languages 𠵱方面係佢弱項)

3. community
冇人 support 隻嘢講到幾好都冇用,有乜事上嚟要自己土法鍊鋼)

---

JavaScript 喺 back-end 上嘅 frameworks 係比 Golang 嗰啲完善,但未成熟到 Java 嘅地步

暫時 back-end 五大 (Java Spring 系, php Laravel, Python Django, Ruby on Rails, ASP.NET 系)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞