100年前印度教授:中國人愛好和平?是歷史上最大笑話!

385 回覆
397 Like 32 Dislike
係,排列方式、音韻系統都係來自印度悉曇文字。希望Blog主見到會出新文講多少少

打個比喻,你將A寫做甲,B寫做乙,如此類推,都一樣可以將英文寫成漢字形態。但背後套拼音方式依然同漢字無關。
巴打嘅post全部都好高汁
睇歷史都知
周圍侵略
周圍打
唔夠打先笠水
雷閪騎冷馬真係想買廿蚊wp試試佢
錯post
1948年, 國民黨 已經玩緊全國選舉

如果唔係中共打走國民黨, 可能有機會行到民主
冇可能
其實可以存活至今既文明,都必然有擴張史,只係而家世界講文明姐,仲有好現實既核威攝維持恐怖平衡亞歷山大,凱薩,拿破崙,成吉思汗.....呢啲所謂英雄咪又係戰爭狂,響古代,皇帝愛好和平分分鐘會被評為「安於逸樂,不思進取」,開彊拓土先係古文明主旋律,美其名「開化」班落後蠻夷
因為日本本身崇佛,所以有可能經遣隋/唐使傳入日本都未定
羅更 / 風水座向
以前唔知邊度聽過西藏都識呢啲
個時間仲早過大陸
100年後,科興疫苗會否成為中華博大精深源遠流長嘅傳統醫術?
曰本av深受印度文化影響
好過你班咖哩角啦!又強姦又嘔心
咖哩垃圾好多
http://hssjapan.org/hindu-gods-in-japan/

呢度話佛教東傳前,日本已有呢啲印度神,不過唔知呢個講法係咪真。
中化不嬲都係垃圾黎
有反切,不過唔知係咪喺印度音韻學刺激下出現?
咪講由頭到尾日本都唔將佢哋視為日本神明囉
理得佢唐朝定更早
原來係咁。日本神道會唔會同東南亞或南島語族有關?

https://hmssulphur.blogspot.com/2021/05/blog-post_30.html?m=1
或者咁講
本身文化上面就係互相影響
好難話邊個比邊個大
Yes 遣唐使(空海等人)將佛教經典帶入日本後
為左提高僧人抄經時既效率 就造左假名代替漢字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞