100年前印度教授:中國人愛好和平?是歷史上最大笑話!

385 回覆
397 Like 32 Dislike
咁都要軍隊廢/全軍覆沒先會嘅 到時正常智商嘅香港人應該都走晒
Tui
Tui
分享下呢個講印度傳統武術嘅影片系列
由個宣揚印度文化嘅channel製作
啲片2021新出, 我都係而家先知咁多種類

The EPIC Channel - Indian Martial Arts
https://www.youtube.com/playlist?list=PLTdisiBlt2kqghix2G9HOSjTejJWGBM-M
1. Mardaani Khel
2. Kushti
3. Lathi Khel
4. Gatka
5. Mallakhamb
6. Kalaripayattu
7. Sqay
8. Paika Akhda
9. Vajramunshi
10. Silambam
11. Parikhanda
12. Kathi Samu

當中比較特別嘅係:
2. Kushti
一種摔交, 好似有啲料到. 2000年左右, 日本MMA拳手櫻庭和志去印度學完呢種摔交, 返日本打敗咗4個巴西Gracie家族嘅人, 被稱為"Gracie Hunter". 因為Graice家族可以話係MMA起源. 然後佢被日本人當係民族英雄咁款.
6. Kalaripayattu
上面討論過

其餘都係比較簡單嘅武術, 主要係刀+盾、棍, 亦都合理, 一般農村日常械鬥唔需要太複雜.
通常啲人拎 6. 出嚟講, 可能因為佢已經係印度武術當中內容最豐富.
可見印度武術明顯冇中華武術咁多花臣(唔好理佢哋打唔打得先), 所以我仍然相信兩者各自發展.
因為睇到歐錦棠先生呢條片所以要澄清返
佢師父趙從武係趙匡胤第三十代子孫, 有族譜佐證, 改名要跟字輩
咁睇假託嘅可能性大為降低

1:07 - 5:00
李小龍回港首次武術研討會,席上只有一人?|李小龍忌辰特輯 The 48th Anniversary of Bruce Lee's Death|乜乜棠水舖
https://youtu.be/1RU_q3LyFCc?t=67
恕我冒犯,佢講嗰種「諱莫如深」嘅趙家太祖拳,根本冇任何實証可言。首先佢話千百年來只會內傳,所以唔會有歷史記錄。然後咁啱佢師傅首次傳畀外姓,所以其他人先知有套咁嘅拳。但又冇人學得到成套,所以依家失傳咗。然後就算打輸,都唔係套拳唔得,只係因為套拳失傳咗好大部分。

咁我睇到就係信則有不信則無,同問米求籤有咩分別?

講返人類文化,根據網上講趙從武係梅縣客家人。客家人傳統一向自稱係華北所謂中原人士,亦有好多族譜自稱係歷史名人之後。但文化背景族群源流都唔支持呢種講法,反而大部分客家人同畬族有密切關係。最可靠推測係客家人來自畬族土著,喺近500年來嘅漢化圈地運動中冒充「中原人士」,目的係提升社經地位。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞