100年前印度教授:中國人愛好和平?是歷史上最大笑話!

385 回覆
397 Like 32 Dislike
Tui
亞洲人看待本國,帶著錯誤比例感,製造與西方世界的兩極錯覺,忽略了本國充其量是「東方」的微小部分,甚至塑造出如此世界觀:本國代表「東方/亞洲/黃種人」偉大復興,能夠跟西方一決高下。一百年過去,亞洲似乎仍未走出如此怪圈。

呢種潛意識可能來自日本為咗抗衡歐洲提出嘅大東亞共榮圈。吞併亞洲係為咗集合一個大陸嘅力量去抗西化,所以無論亞洲分成幾多個國家都好,總會有個強國想打破國界塑造新嘅共同體,今日中國人最鍾意擅自代表亞洲人黃種人就係咁解。而中國除咗蘇共、國民黨同美國之外,學得最多嘅對象應該係戰前日本。
聽講中亞幾千年前都有太極呢樣嘢,唔知有冇關係。

袄教講嗰種光明與黑暗其實都有類似元素
Tui
Tui
知樓主乜嘢料啦

我又唔信只有印度單向傳入中原
例如你話茶就係相反
呢度冇乜其他例子, 可能只係呢度冇人熟識印度
古時文化交流並唔係想像中咁少, 所以我相信文化嘅嘢係互相影響

當你諗到啲嘢太單一時, 多數有盲點而出錯, 尤其涉及人嘅活動
但簡單嘅嘢人腦更易處理, 將啲嘢極端化立場就更突出

啲學者好叻去撩啲窿窿𦉌𦉌出嚟講
都2021年, 歷史證據有嘅都應該搵晒, 各種理論都應該有學者講過
但似乎「中國乜都抄印度、外國」並唔係學術界主流
所以樓主只係講緊啲證實唔到嘅嘢、推測, 唔係公認嘅知識, 同聽網台差唔多
最多畀大家思考下個可能性
想證明呢啲推測或者要等有新文物出土
啲文化嘢, 近就會同化㗎啦

假託呢樣嘢又講得啱呀
中華好多嘢係所謂假託、偽託, 唔保持懷疑隨時中伏
例如推背圖聲稱出自唐朝國師李淳風, 都係吹水
武術界就更多
總之呢個民族係冇乜求真精神
太極(周易)唔等於太極圖(宋)喎
好多文化宗教都有二元對立, 呢個世界就係好多嘢二元對立
你要搵到好似中華咁 0>1>2>3>萬物 嘅宇宙生成概念同衍生咁多嘢嘅外國case先可以拉埋嚟講
Ching想聽下南少林同反清組織?
師兄誤會晒了。你講嗰啲嘢冚巴冷唔係我講,我頂多係轉載。
而且我從不認為中華文化乜都抄人。例如黃土高原嗰種洞窟居所、人豬同居嘅模式就非常可能係原創。
Tui
Tui
兩大垃圾國家互屌
真係笑話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞