100年前印度教授:中國人愛好和平?是歷史上最大笑話!

385 回覆
397 Like 32 Dislike
2個on9仔出黎認第一
我覺得佢話中國人自古好戰錯唔哂,但佢話咁係因為受印度影響係吹大左,按佢既邏輯咁維京人四圍搶掠都符合印度思想
指教唔敢當

首先文化擴散(diffusion)仍然係一個重要嘅model,但依家會應用時更加謹慎,唔會單憑風格相似就話a傳去b,同會留意呢啲源自外來嘅文化如何因應本地需要而被改造

Hellenistic 希臘化係19世紀先出現嘅新字,係形容亞歷山大死後到托勒密埃及被羅馬吞併之間嘅呢段時間,最近呢十幾年已經有啲re-examination話希臘化其實唔準確,新嘅政治秩序、貿易往來、知識交流帶嚟融合(synthesis)出現,例如以托勒密埃及為例,Serapis、Harpocrates 就係結合左古希臘同古埃及宗教嘅新神衹

儘管有通用希臘語(koine)嘅出現,但唔應該被高估,通用語並冇取代本地語,Aramaic, Phrygian, Egyptian等仍然留傳通行,另外一啲原先被希臘人視為野蠻嘅傳統亦都反過嚟影響希臘,例如神化君主嘅原意明顯就係為咗管治廣大非希臘裔公民時增加政權合法性

而印度化,早期對東南亞嘅理解係源自於一啲後期社會,例如佢地見到吳哥嘅銘文係寫梵文、寺廟嘅建築充滿印度元素、信奉印度嘅神衹、國王用印度名等等時就視 “Indian influence was seen as the seminal stimulus to change”

但根據一啲對更早時期遺址嘅研究,新model係會話參與海上貿易令到本地社群嘅文化日益複雜,佢哋依據佢哋嘅需要選擇性地吸納一啲異地風俗(selectively adopted exotic cultural practice...to their own advantage)

至於漢化亦都係一樣,我會prefer講「選擇性地吸納來自中國嘅野」多過簡單粗暴化地直接用「漢化」兩個字又唔解釋

無論希臘化、印度化、漢化,都係一啲上世紀嘅用語,係解釋緊一啲轉變,並視本地受外來文化刺激為轉變嘅主要因素,但隨着我地依家研究得更深入,我覺得(1)固然要承認呢啲新技術、風俗係源自外地,(2)但亦都應該審視本地文化係呢個過程中扮演咩角色,有冇本地創新力嘅成份,如果有,又點樣因應自己嘅需要而改造
養好多人㗎
有冇咩例子係印度受中華文化影響㗎呢?
天然淘汰
不過南中國既漢化,唔係同自由既選擇性吸收有關,而係戰爭侵略之後,政治性同化既結果。 上古先秦以前既時期,仲有得你選擇。宋後,南中國既百越人,已經冇自己選擇既權利。

所以自由選擇,只可以喺文化交流早期存在 。
中史教落
劉邦 撕毁和約 打鳩項羽 = 加速統一,實現和平

即使有印度,都唔係現代民族國家嗰種概念
識藏文?
屌全世界既文明都會擴張架啦
呀豬呀狗都關你印度事咩
你意思係印度化?
逼害蜑家人嗰種?
天下武功出少林,少林佛學黎自印度
希望有人解答
睇書㗎

Exactly
每個地方都有獨特嘅背景(可能係地理、氣候、資源),同一套約定俗成嘅習慣
一個地方嘅嘢未必適合全套移植去第二度,例如佛教嚟到東亞後都經過明顯改造
又例如咖喱咁,幾乎每個地區都有自己改良版嘅咖喱

Btw印度都好迷茶,佢地叫茶做chai,冇記錯佢哋係第二大茶葉消耗國,除咗街邊經常見到,連火車上面都有賣茶不過佢哋啲茶會加啲香料,呢個係另一個transculturation嘅例子
意思好明顯唔同啦
所以呢
咪就係兩回事
連民族建構都係抄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞