Model Y 集中討論區

999 回覆
21 Like 54 Dislike
好多人話keep住20%-80%係最好, 不過變相得60%可以用
SR話可以100%,LR反而得90%最好
電池唔同所以應該唔關事?
如果要8成,即係SR只可充到80%,LR就72%
2021 sr+ 用lfp 係可以真100%
之前未玩過電車, 但訂咗model Y LR.
見到好多人推崇one pedal driving, 但我睇完介紹, 覺得正常開車無乜問題, 但泊車時個操控完全同傳統車相反咁濟, (傳統車放brake就等佢慢慢郁, 慢慢泊入位, 電車one pedal driving就放電門等佢停車, 踩電門泊入位) 我覺得一時分神, 泊車個陣一嘢踩落電門以為落brake就喊出嚟

有無人會放棄one pedal driving? 用返傳統mode算?
我都想知,電車係咪都可以放brake慢慢入。
太cheap 襯唔起小弟
可以
9月13號俾左大訂之後都無新消息,到底要幾時先帶貨
訂左Lr
預2月咁上下
7月2個日落1000都要2月?
可以,喺停車場入面一定用brake控制
太多炒埋牆嘅例子
出到街就多數one pedal
我九月十先落1000蚊訂咪有排
用creep mode 就會似油車咁低速慢行
留意regen brake 都仲係度
平時行車放電門要慢慢
好奇問下,傳統車廠買車有嘢送,咁買model Y可以有咩R
毛都冇條, 唔好有懸念
有冇清有1500referral code
Referral Program 好似完左
9月頭訂左 今日sales whatsapp問我有冇code
我叫sales自己搵,可能佢自己都揸tesla,佢同我各有1500 win win
想問下買一換一quota 使唔使同賣家簽約, 定係剩係講個信字

同埋大家全保買邊間
買Model X囉 不過睇你都買唔起
每次入停車場都轉mode?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞