居屋2020(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
講事實都俾人負皮?咩世界
想八卦下,白核馬1排到第幾粒先清哂
我阿妹月尾揀樓,佢同妹夫得返火炭揀得落手
希望佢地成功
今揀樓已扑搥火1 2x樓園景
一定馬鞍山 近鐵
冇晒馬啦今日已經
白單有冇人收到短訊?
原來自己睇錯左 自膠
以為我曲線掛
下星期有得選樓 但係而家得返1房單位 又唔急搵地方住 未 未來打算生小朋友 附近又冇咩休憩地方 地點又隔涉 但又驚錯失呢次機會冇下次 好難決定
基本上非長者你抽十次都未必有機會揀一房
係今次有皇后山同火炭墊底先至頭一星期仲有兩房揀

個人覺得火炭都算係咁,新界區好多公屋居屋都係要駁車
如果大排檔同穗禾苑D巴士可以經一經駿洋邨的話
基本上得城隧係冇車駁
而回程的話,新城市基本上係有4-5架車可以駁到上駿洋添

如果因為大細而唔揀的話,建議加個長者先再去抽
頭珠都未必有兩房,自己諗下有幾多機會中
而家白核去到咩no.?
火炭我勉強ok 粉嶺真係不了 連粉嶺人都話隔涉
2021居屋幾時有得申請啊?
29號叫到4335
我同老婆兩人名抽 佢本身同佢媽係公屋有名 地點係幾好既 近地鐵站 如果我選居屋 咁佢要除名 佢媽就好大機會要搬細屋 佢就話唔想咁 呢次火炭又未係好吸引 又要犧牲本身公屋 咁樣值唔值得呢
過左65就唔會搞D老人家一係下次用綠長抽
即係咁
你同老婆結咗婚的話
理應加你個名落外母間公屋 / 你老婆除名
如果你依一刻都未處理的話,係有機會暪報 (*正常理解的話)

你外母近唔近60? 60打後就好少做資產審查同大搬細,70後就直情豁免
如果近的話,都可以搏幾年房署唔查你

估計你都係用白表抽
上年就頭4個波先有樓揀,今年唔知
你有冇信心下年抽返頭4個波先?
個人推測,遲下D居屋都係1市區+3-4個新界
唔係長者都唔會抽到市區1房

唔知你同老婆係咪搬咗出黎住
係的話,外母基本上都係一個人住,得閒返去探下佢咪算
寧願個女同女婿有層樓渣手,過下2人世界好過 (*個人FF)
大搬細,好似可以原邨安置,詳情問樓下邨主任
如果你兩個真係買咗火炭,分分鐘外母可要求調去沙田區添

至於要唔要火炭,其實好個人
本身係港島活動開的話,好難搬入新界
下下要多30-60分鐘車程,住開市區未必頂得順的
何況下下要駁車的彩禾苑
唔係踏正60 就一定會搞佢
我隔離屋59 除左一個名 已經立即要搬
岩岩夠60既 我返工就係港島中上環
遲下沙中線開通
蘇州過後冇艇搭
有火炭就揀,得山麗就算啦

而家你兩公婆出面租緊樓?
想要心水地段就要儲錢買私樓
世界冇咁兩全其美㗎
火炭低層一房同山麗兩房
點揀好
火炭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞