居屋2020(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
我借錢俾人 要申報 d錢仲離開咗自己account 我已經沒有任何控制權 但筆錢就點都屬於我

調返轉

人地借錢俾我 我係要還 就算申唔申報 筆錢點都係仲屬於我 咁我咪大條道理唔使還錢? 因為已經係我㗎啦

公就你贏 字就我輸

聽落都幾公平公正

係呢 按照你的思維邏輯 如果有一日 銀行犯下大錯 唔小心將一筆巨款入咗我戶口 同我本身嘅錢混合咗 筆錢就係我㗎啦

諗起都興奮 阿偉又要上我身

講咁多做咩
你去申請一樣福利就要跟指示同證明你符合要求
就算係銀行出錯
限期內你拎唔到證明都係會出事
呢d情況唔係清者自清就解決到
所有申請人都係跟同一規矩,有咩唔公平?個個人自己戶口啲錢股票都要計,點解你戶口啲就可以唔計?
居屋 未補地價
有冇人試過長命契(聯權,其中一個已過世) 轉 分權
呢家因移民想轉名/加埋屋企人名
大概要幾錢/幾耐時間
難怪國安法可以響香港橫行無忌 成班聽教聽話港豬

你連最基本嘅邏輯思維都未有

跟指示?

即係政府叫你食屎你就要食屎?

你個腦去咗邊?

九年免費教育你學咗d咩?

如果銀行突然出錯過數俾我 搞到我申請唔到居屋

我告撚到佢仆街啦 點會解決唔到?

你覺得冇問題咪自己同房署解釋返咪冇事囉
又要加密上黎問
又要搵高人指點冇問題洗乜指點啊

舉個例都柒下柒下個邏輯都錯曬
駁到廢時
舉個例都柒下柒下個邏輯都錯曬?

駁到費事?

但你都打咗好多字 辛苦晒

不如直接駁斥我 等我怕 等我知死 等我知我個邏輯錯晒

真係冇話過件事本身係你問題
你咁勇武我實支持你
真架 等睇你告房委會
告銀行呀 睇清楚
咁你收到筆巨款未?
咁你仲唔快啲去同房署講你個case?
不過我覺得都幾大機會dq你
到時等睇你告撚到佢仆街,我實撐你
「如果」兩個字點樣解?
告左房署先啦
岩岩買左居屋未收樓
期間家庭成員可唔可以買私樓?
用綠表買既
其實資產入息限額計法申請需知寫得好清楚

我當你真係疏忽、貴人事忙11-12月抽中左居屋理唔到,到6月前有成半年時間你都唔整理下自己資產去令到合資格,到今日仲要抽到家庭隊開始先黎問,咁唯有交智商稅
我直頭有間私樓照換
你舉嗰個例子唔岩
你之後要還錢俾你親戚,唔代表呢一刻個筆錢唔屬於你
因為你將個筆錢放咗落你戶口,法律上嚟睇,只係你收咗人錢,係一個時間之後俾返回報人

簡單啲來講,如果你戶口呢一刻比法庭凍結,你自己啲錢同埋你親戚啲錢都同時間會被凍結,唔會分到邊啲打邊啲

只怪你太唔小心,冇好好咁做資產隔離
綠表冇問題
綠表抽居屋唯一代價係冇左公屋
點做到?
點做?睇啱俾錢簽名就係咁簡單
你係揀樓前已有物業?
直到收樓都唔會審查資產?
洗唔洗去房署除名?
講緊用綠表抽,唔使入息資產審查
我都係用綠表呀
公屋兩年要做一次資產審查
入伙前應該要做多一次
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞