居屋2020(15)

1001 回覆
4 Like 2 Dislike
想問下 白表 2人家庭同3人家庭 個分別大唔大?諗緊下期用唔用埋呀妹名抽
睇配搭
兩公婆就白核抽
呀哥同細妹係白非核 揀樓既機會係0
襯而家仲有時間 上Youtube睇片學啦
https://youtube.com/channel/UCp79gmpiQrdn5Mbo6vLB5bQ
每間都有coupon 比你?
計埋中介公司都有俾
拎左成千蚊超市卷
中介用星xx?
好似叫統一
其實中介公司點運作?
唔直接揾銀行有無風險
都係直接搵銀行攪,只不過有份文件簽個名,叫做有間中介公司推薦,咁就有成千蚊超市卷,完全無問題,唔攞白唔攞

中介公司:$500
其他三間銀行加埋:$400-500(你當每間銀行有$100-200)
按揭係要一次過申請咁多間銀行?
如果關鍵期近其實係咪基本上揀完樓
即日做按揭?
出面會唔會有人r你做裝修/按揭?
申請咁多間銀行一黎多左啲超市卷二黎屋企人啲料比較差,所以多幾間睇吓最後邊間批
一般人正正常常冇破產,份工又係銀行過數既,基本上即批無問題,可以揀間你本身有戶口既銀行,咁就唔洗又再攪新銀行開戶口
因為居屋係政府擔保好易批,我屋企呢啲咁既爛料最後等左一星期都批到(只係恒生,匯豐同中銀都覆左我話我家庭比較複雜,我諗最後都未必得,所以恒生應該係鬆手啲)

樂富出面有銀行職員企係到叫你做按揭,裝修都有,我係即日俾資料做,都係個句,爛料所以想早啲攪,就算唔批都有時間諗辦法或者試其他銀行
無知一問
1%回贈係咪解貸款還少首期1%?
上網睇轉帳返貸款價既1%落戶口
借錢都幾爽?
又低息
又有回贈
又有超市現金卷
7號簡完樓 彩禾6號室
白核第一次抽就中第2粒珠
又買到500尺單位真係要還神🤣
今日去銀行同律師樓搞曬所有野
8月頭就可以拿鎖鑰
用緊p plan都叫爽,私樓可用h plan 見到會笑架
新手有幾個問題想問下

收到話揀樓封信,
係咪即係指定果日去揀呢期(馬鞍山, 鑽石山, 粉嶺)俾人揀剩既果d樓?

如果揀唔岩 or 冇去, 咁係會成個抽居屋既程序完左?定都要有咩手續要做?

(sor 可能講得1999, )
無晒鑽石山啦, 仲有個盤係火炭
揀唔岩就走人, 無手尾跟
咁係咪可以唔去....冇野搞?
最驚下次想再試, 又話呢樣果樣, 冇覆冇反應, 做小左steps, 唔俾我
唔想去既話無視封信就得
P-2.5
0.8-1%
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞