黃種人對比其他人種有咩優勢?

498 回覆
281 Like 21 Dislike
貪你就手渣傻西
都唔知你up乜9
你知唔知自己講緊咩

中國人嗰種現象係明明大部分人都係鍾意籃足球呢啲主流運動多 但舉國體制專谷冷門爭獎牌

外國係根本冇乜人玩冷門嘢
同埋玩冷門嘢嘅好少養得起自己
唔似支國由細就唔讀書淨係練專項
你真係9唔搭8
好難想像一個米八高oppa得10cm
見到個落差實會好失落
唔係平均8定9cm咩
有無生物學大師解釋下點解會咁
如果外國興趣行先
中国係咪舉国體制咪又係會照樣去參與
你真係唔明
你自己都識講支那人就算踢波廢都會鍾意
咁人地外國人明知自己打得差,都照樣會練乒乓波同羽毛波

咁點解外國踢波叻就係人地外國嘅叻
中国搵批人去練羽毛波同乒乓波就係舉国體制練波
幼細
黃人從商都唔會夠白人黎

同埋黃人從商對社會對打工仔都係毀滅性既災難
我講緊成個整體
中國人踢波廢但都鍾意係成個國家鍾意
外國人鍾意羽毛球 打羽毛球冇幾個
咁大分別你都撈埋講
你就真係九唔搭八
足球係成個世界最多人鍾意

你夾住一樣最多人鍾意嘅運動
然後話中国人踢波渣過外國人
所以呢?
多人鍾意係可以催谷到該項運動發展
然後佢地踢唔起就代表佢運動能力一定係弱?
可能冇錯嘅,但你咁講有咩意思

外國人唔係因為少人鍾意羽毛波同乒乓波所以就比較弱
反而因為中国舉国體制先係佢地打輸嘅原因?
即係中国人練到勁嘅野就一定係因為舉国體制
外國人唔叻就係因為人數少

你正正經經講啦
人數同佢舉国體制的確有可能成為佢攞牌嘅因素
但咁多年點解亞洲人(特別係中国)都可以贏到外國人覺得呢兩項係冇得鬥
咁人地就覺得冇得爭所以唔打或者唔爭
乜外國要成個國家打先推得起個文化咩
佢舉国體制咪又係Group埋一堆人去篩

同埋都係問多你一次
佢成個国家鍾意對佢運動發展有影響
實情支那人係有幾鍾意足球
我頭頭已經同你講佢咁多人鍾意又點
全世界都多人鍾意足球,咁好多國家嘅足球都弱架
定係支那特別多人鍾意,因為人口基數大就一定要勁?

其實我真係唔明你講緊乜嘅
你諗嘢講嘢都完撚全係1999

1、中國足球廢我比嘅理由係體重風氣垃圾同埋政策唔支持 冇話咩先天體質弱或者運動能力差嘅嘢 你爬文就見到

2、外國人乒乓波唔夠中國打就好現實 冇人玩冇支持低收入 所以投身參與嘅人少 整體競爭力差 而中國係封閉流水式嘅培訓作業 好似工廠生產咁產多呢批由細培養嘅運動員 咁當然贏到外國啲同好會
佢封閉流水式就實贏?
咁贏過佢啲國家又全部都係咁練?

問心啦你話低收入所以冇人玩
人地外國嗰啲運動員唔係全部都大富大貴
如果佢細細個打乒乓波就天賦異稟,嗰時實被人揪出嚟集中練啦
外國唔係以興趣同動機為本咩,而運動員就係以天份
咁如果歐美真係出到個咁嘅細路而佢又有興趣,國家又點會放棄佢

至於支那人踢波就算啦,人地外國的確有人為名為利或者脫貧先去踢
但點都要有能力同興趣先去踢到職業,我真係唔知支那人到底有幾鍾意足球
你話林丹同乒乓波勁嗰啲就係抽左出嚟日日有人同佢對打
封閉流水式咁對打,勝者為王,萬中選一嘅天才出去打就實贏
講到人地唔洗練咁,林丹都有講過打到唔想打
係啦,舉国體制冇得佢唔想打,但佢好似都幾奶共,上左神枱都好似好愛国咁,唔係咩
實係中共洗腦洗到佢咁屈又咁愛国啦
一定唔係林丹有能力

支那以前的確好多人打乒乓波,羽毛波都應該係啦
咁風氣的確影響左運動發展
封閉流水式只係再進一步,夾住佢嚟訓練
然後佢贏到牌你就屈落去舉国體制

你講外國嗰啲重好笑
歐美加埋都幾億人啦,計埋其他地方可能10 億都嚟,要睇你個外國有幾大啦
佢地就搵個有天份嘅人都冇?中共就十幾億人搵到咁多人畀佢封閉流水式日日對打訓練萬中選一出去打低晒啲外國人?

一句低收入冇人練就抹殺晒,真係易
我發覺同弱智溝通唔到
你返去含啦

有天份冇支持冇前途咪埋沒囉
頂你呢啲道理on9都識你仲想駁
真係晒撚哂啲時間理你呢條弱智
點解你唔一開始簡簡單單講呢句就算
你又知外國冇支持?
即係外國發力就一定追到?
咁咁多年點解都冇國家諗住話追下
因為中国人打呢兩款就真係超勁?勁到冇得追?
體育精神唔係咁架喎,每個打決賽前都唔知自己係咪贏架啦
唔通要確實攞到金牌先走去挑戰啊?
睇你咁講外國人就實係有天份並且被埋沒
咁多年真係損失左好多獎牌喎,好可憐
中国又贏

冇你咁戇鳩啦,我講咁多戇鳩野你都打唔出啲咩嚟駁我
既然咁戇鳩點解你唔駁?
因為就算中國咁撚勁 乒超都冇人睇搵唔到錢囉仲問點解?乒乓波羽毛球觀賞性娛樂性撚有得同主流運動比?唔好咩都要餵到埋口 自己郁吓個死人腦啦
講嚟講去又係講返錢
外國又冇錢中国又冇錢咁又係舉国體制先走去打啊?

屌你老母成日話人死人腦你條冚家鏟
個個回覆都打埋呢啲字同人講野
完全唔撚提人地啲Point你條死弱智仔以為自己好撚威
擺撚晒啲公仔出嚟嘲笑人就你啱咩弱智仔

屌你老母臭閪
樣樣都駁唔撚到就每個回覆都剩係識侮辱人

你有幾撚勁啊仆街
你有Point就直接講出嚟
猛咁喺到兜圈回撚埋啲垃圾
自己懶打字就含晒撚咁打出嚟打兩行就算
又話係人都駁到
自己內文講啲野咩都冇探討到剩係識侮辱人打埋啲撚野出嚟
如果你啱我錯
呢個你大好機會發揮啦

洗撚句句粗口剩係侮辱人咩
定係你打啲野太高深我太弱智唔撚領略到啊
咁你係弱撚智wo
知唔知撚知中國舉國體制同人哋嘅分別喺邊?人哋係比市場主導 冇人玩少人玩嘅運動唔會特登去投放資源

中國係相反 睇正你冇人玩就大力搞訓練基地 搞青訓 你呢嘢死弱智連基本框架都冇 想我同你討論啲咩?死撚開啦
同埋人哋玩奧運根本冇咁睇重金牌數
係中國支那呢啲缺自信又想有自信搞民族主義嘅垃圾國家先會諗屎橋去谷冷門洗金牌
其實係違背體育精神垃圾國家
唔怕比埋支乎文你睇

https://www.zhihu.com/question/414037344/answer/1719113098

連支那人自己都承認嘅嘢
係你啲弱智仔先講極唔明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞