將軍澳討論區 (20)

1001 回覆
2 Like 3 Dislike
呢單好堅咁,因為2-3年前有睇過呢類單位,業主叫700,死不肯減。咁我又唔係買來住,佢唔減我咪唔買。最後轉個頭600正沽左比另一個。咁即係我個AA做唔到野啦。之後冇再用呢個AA.
唔係掛.....成交價爭成舊
600應該係低層啦,點會爭成球
最後買左邊到?
漏水漏到似「水簾洞」,是一層收樓幾個月的全新屋苑:「LP6」頂層連天台單位。業主李先生(假名)去年十二月買入,今年四月尾收樓,放租不足兩個月,六月初就收到租客第一次投訴,表示睡床上方天花滴水。

當時李先生曾建議管理處做「色水測試」,管理處卻只做「閘水測試」;豈料兩天後,挨近睡房通往洗手間的橫樑,卻出現了新水漬,於是又再通知管理處維修。

六月尾連場大雨,漏水位置飄移至窗邊,從李先生給我們的影片看見,窗上橫樑有明顯水珠,無間斷地一滴一滴的滴在窗台,唯有自行找「洗菜盆」盛載。我們《胡.說樓市》團隊在6月30日來到現場視察,也發現牆邊明顯甩灰、近窗雲石弄至變色。李先生說,黑雨下的單位漏水仿如「水簾洞」,盛載滴水的膠桶,幾小時要更換一次。

將軍澳同康城站升帶埋寶坑升
2房差唔多價要揀,新都城好住過新寶

新寶要露天行去鐵,樓下商場唔夠新都多鋪
個人覺得新寶較好係3房望清水灣半島景個堆
痴撚線
有乜咁奇,聽講元朗有d樓半年升左一球
幾年前唔洗500萬
touchwood好彩自己住緊嘅暫時無事。 LP6 同 Malibu 都係協興起,大家睇路啦
主要係睇發展商
如果加埋得70K其實係私樓市場完全唔算高
每日70K就差唔多,不過每人70K都唔會入唔到將南三房啦
如果只係隔氣乾咗都係小事
怕係渠管出事、又簽咗嚟住就有排煩
但屋企人真係好鍾意呢個單位
所以諗緊搏唔搏好
其他嘢望落都正正常常
好苦惱
出幾多錢起咪俾返幾多嘢你
都算新樓
又係SHK應該少機會出事
隔氣乾左有臭味都正常
個個屋苑都有好有唔好 不嬲大家輕輕鬆鬆討論下幾歡樂
唯獨是果條傻閪好撚趣致 特別上心

叫人考慮康城就話引戰 引人踩
提出問題就係狙擊手 幻想堆稻草人黎打
眼紅升幅跑輸 買唔起康城
明明自己個post同fb group業主都傾緊一樣既問題
轉個頭就陰d陰d踩人chill南
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞