一人一個打麻雀要識嘅技術

765 回覆
1261 Like 38 Dislike
有時做到10隻個時 見到出面有人打第4隻九筒 即係灰機
咁你一定記錯
向好個方面諗係個鋪好難出沖
因為到你摸到11 12隻嘅時侯出面都應該有啲番子出過係熟章
有睇 但唔係睇牌章 因為佢哋牌章一般 主要睇阿叔爆粗
扣起人地啲牌你叫你棄糊,轉對碰一樣得,數牌計機會率,計埋番子有無多一番先諗下衝唔衝,3番無理由衝輸7/8番

有時對家9章落地,你咪唔好扣下家,鬆比佢地兩個駁,人地肯衝你咪跟打。有時生死章有時大家都無料到就諗埋3番都唔輸。

你扣起人地啲牌,佢都無運行架。
坎坎糊(四暗坎/四暗刻)[20]:沒有碰或槓過的對對胡,不可開暗槓[21]。胡牌時,若是單騎就可以食放銃或自摸,若是雙將對碰就必定要靠自摸才視作坎坎糊[22]。另計字牌牌、清一色或混一色,但不另計門前清,對對胡。「坎」字作麻將術語時,讀粵拼kaan2音。

https://zh.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%BA%BB%E9%9B%80%E8%83%A1%E7%89%8C%E5%88%97%E8%A1%A8
我都想知我記錯乜
簡單啲
坎坎糊=門清對對糊
好難明咩
第一次聽3番起胡係鬥摸手過跑馬仔
門清對對糊可以三暗刻 叫兩飛對對碰
坎坎糊一定要四暗刻 所以對碰一定要自摸
見到20番個價我笑左5秒
十八羅漢我食過
但當時打緊8番64封頂
你岩
但係坎坎糊單吊可以食出銃應該冇錯?
有聲
最緊要識得賭白頭片
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞