一人一個打麻雀要識嘅技術

765 回覆
1262 Like 38 Dislike
長知識!
所以我轉打台灣牌好耐
大上大落好撚刺激, 又多變化
死都唔比囉!Winner 請全部人食飯
我真係開始研究打牌係打日麻先嘅
常打就打台日同中庸,蘇州牌都識
三番同跑馬仔棄左game, 太悶無變化
同意
有時明明起手雖然三色雪糕
但入一兩隻就可以叫糊
打三番起糊就要格硬做混一色
同埋牌型多變仲好玩d
又有得拉莊
想搵返啲腳打吓舊式啲例如雞四,雞平嗰啲,呢啲廣東牌我就接受到,唔洗望住齊左一雌123萬都要夾硬拆左佢
日麻我都有打, 不過因為都係上網打冇深究幾番幾符點計法
唔認同
話明高風險點解仲要打
可能你打完白板, 之後就有人幫你出統

如果你打完白板, 再摸到下一隻安全牌, 咁咪可以一直SAFE落去, 點解中段協要博
叫胡嘅時候 唔好突然靜撚晒唔出聲
認真研究吓點計,對你打台牌個狀況判斷都有幫助
不過黑起上黎輸成千番都有機會
試過5子內雙響呢D真係冇得睇牌路避
可能係講緊後期係高風險, 前期駁人地未入齊章, 自己鋪牌又爛, 咁不如重章先行, 減低後段自己逼住出統既風險
因為自己舖牌有進攻價值,咪高風險都要打
咁講得高風險係人地求呢隻嘅機會高,而唔係食呢隻機會高,趁人地未叫糊嘅時候打
你唔打出去,隨時人地郁多一章,你就企左喺度
幾高進攻價值都局住fold
如果自己廢牌一副人地叫緊糊,就fold左佢啦由得人地衝咪算
成日同fd打牌 話玩大啲 500蚊番個個 都唔撚玩

打牌就係要贏錢

坐成晚到最後大家都只係執幾舊

踢波又唔同喎,我攻得掂真係唔撚洗守
點會冇乜上落 打10番128一晚上落都可以過500
1. 我會留意人入章/出牌既位置
2. 不按順序排牌
3. 睇上下家做咩牌
4. 先打中章,後打偏章
隨時人地郁多一章
等人出統
等跟打
等人自己食出
等自己摸到2隻危險章再考慮
繼續摸到安全牌

就咁睇, 重章先行唔見得有機率上既優勢?

(利申學野)
咪一樣
輸少當贏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞