一人一個打麻雀要識嘅技術

765 回覆
1262 Like 38 Dislike
再問你

如果你打完隻危險章無事
再摸多次危險章, 你係咪都繼續KEEP白板先?
我自己打都唔會100%重章先行
麻雀本身就唔係一本通書嘅遊戲
返返轉頭我都係睇舖牌嘅進攻價值
本身手揸大牌,自己嘅放銃率就一定相對高左
但手揸大牌更加無理由守下家變相自己手牌再慢啲
兩害取其輕下當然係打俾佢上牌碰牌,好過打出俾人食
但手揸爛牌又唔同,因為本身自己嘅目標已經未必係食糊,可能只係唔洗俾錢就算
咁咪會喺適當嘅時候推下家,適當時候留多一兩隻熟章番子,儲定子彈隨時棄糊
因為唔推下家就可能得1家玩,齊齊等佢自摸

當然判斷下家同其餘2家手牌大細都好直接影響你會唔會選擇重章先行
或者直頭重章唔行都可能option
少出銃但都好少食糊
其實有時554咁應該棄邊隻花,成日都打個隻抽個隻
要睇出邊 同你做緊咩 棄5 等36 好似仲好
唔講三番起胡啦,
講台牌//0番起胡嘅話,中章5有人打出比你碰嘅機會細啲,打一隻5留56,駁上家打或者自己摸47都大機會啲。一嚟你自己2隻5,打出會比人碰走嘅機會都細番啲,可攻可守。

但如果出面無乜出過34,78就自己睇定唔好出銃。

同埋基本如果其他家多打39,打6就安全啲,始終同一門。但都有機人揸一對會碰咗你

所以真係睇情況
特別係日麻
屌on9以為你講556。
不過你明就得啦
簡稱攬炒
聽到聲
唔係引戰,不過就正正係點解咁多人話三番起胡唔好玩嘅地方扣牌扣到完場
都要睇打嗰個人本身,如果好相信自己好摸手其實係完全唔洗理棄糊,棄糊係for啲手氣普通/差嘅人,我自己通常就摸咗8隻倒都摸唔入章就會棄,因為你打完骰,攞完牌之後其實你係得返22~24次摸牌嘅機會,摸咗8隻都出唔到明顯牌型其實就好難嚮淨低嘅牌叫到糊,我自己就鐘意呢個時候(如果feel到冇人叫緊糊/只有一家叫緊糊)打晒啲尖章先(視乎情況,通常都係3~4round啲尖章就打晒,又或者打到有人叫糊或者覺得差唔多嘅時候),咁嘅話通常會有4~5隻安全牌,咁呢個時候大家呢個時候就會淨低11~13次摸牌機會,咁當你之後round round摸尖章你都仲可以頂多4~5round,咁通常呢4~5round嘅時間你又可以發掘到多至少1隻牌可以打,咁呢個時候每人就得返6~7次摸牌機會,咁先再睇下打邊隻,但係多數未到呢個地步其實已經有人食咗餬,加上真係手臭先round round摸尖章,如果真係咁手臭就抵輸
可能佢打開啲腳造牌好弱
打3番8蚊?20番咪4千蚊?會唔會咁大先封頂
見過有人叫碰完死都要甩埋隻牌先放得
上呀~
碰~~
咁咪睇上家落唔落牌
一唔落就攻下家九章落地
轉做對對糊有乜都棄
跟住扣到實要對家上家陪葬
打多兩鋪上家就會鬆手
甚至4圈叫轉打全統
咁你食糊嗰陣都贏多啲喎,如果長期都咁牌爛就真係要考慮下唔好賭錢
槓呀~
點計3番8蚊?我平時就1蚊番,食到盡都係20x3

辣辣上?想問點計?
打花章真係練腦力
你唔棄直接俾人食添 輸自摸無計 運氣嘅嘢 但輸出銃就抵輸
我就打開冇計包唔包
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞