一人一個打麻雀要識嘅技術

765 回覆
1262 Like 38 Dislike
其實點信到人地準備食咩
咁如果自己摸到翻嚟呢 你哋計唔計
坎坎係成副都靠自己摸返嚟嘅對對糊
踫咗就唔係坎坎啦
佢緊係咁講 番數差咁遠 坎坎爆棚 對對糊得三番咋
自己摸到返黎咪明槓收錢,但要即刻槓先有錢,收埋左再拎返出黎就冇錢收,但你可以照槓
咁你唔好話副牌係你手 鍾意過多兩圈先碰先上
當然你鍾意碰唔槓緊係得
但過咗隻牌冇得話返轉頭再槓
呢啲係唔識打牌兼牌品好撚差
我屌你老母呀
點會呀 幾時槓都得 但第一下唔槓就冇錢收姐
有時摸返黎個下隻牌有用咪唔槓住 咁摸摸下隻牌冇用 又叫緊糊 我可以博槓上自摸架嘛
咁問下佢咩叫對對糊?
坎坎糊係全部靠自己摸返黎
碰左就叫對首糊 得3番,坎坎糊爆wor
咁另一角度
你點知佢幾碰嗰陣有3隻定4隻起手先
係呢個前提下
咁佢每次摸完牌如果夠4隻就可以選擇槓/唔槓㗎啦
我多數變左上碰下自摸
所以正規係摸完返黎,要即刻槓先有錢收,唔可以放入副牌再拎返出黎話收錢,如果唔係槓左都冇錢收
打廣東牌喎 槓冇錢收 純粹留兩手準備比自己造牌 咁你點睇
廣東牌幾時槓都冇問題,隻牌有用咪唔槓,冇用咪自己決定打出去定槓
隻手夠大
手掌心可以收到隻牌冇人見到
果鋪仲要做緊大牌,唔記得十三么定係清一色對對
如果唔係通常都會選擇唔出聲棄糊瘋狂扣牌就算
同埋都係同朋友打先夠膽咁樣做
同埋最好要了解人哋個打法習慣 (如果唔係第一次同佢打)
識有啲人遇上呢個情況, 會寧願番兜1,4 都唔叫7 呢啲未見過嘅牌
https://zh.m.wikipedia.org/wiki/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E9%BA%BB%E9%9B%80%E8%83%A1%E7%89%8C%E5%88%97%E8%A1%A8

呢到寫「胡牌時,若是單騎就可以食放銃或自摸,若是雙將對碰就必定要靠自摸才視作坎坎糊」?

有時聽人講要全部自己摸,有時又聽人講單吊都可以,好亂
3番起 8番爆嘅話, 個撚個起手7-8隻唔洗諗做清一色, 人地上碰2次都就叫胡
食出7番, 一個自摸就爆棚, 副露又唔扣番, cancer到不得了
4色雪糕果D由頭守到尾, 起手決定一切, 又無得邊走邊射, 人地叫得自己仲可能拿住3色嚮度on99咁等死
扣牌又唔係講緊人地叫糊先黎扣,
你前面供書教學人地好難過自摸。
不過都係嗰句,進退有時,靠經驗執生
清章有乜會奇到唔識計
小三元 小四喜
花糊點食 大把人唔識計
食糊
可以單吊食人哋打出 呢啲咪出銃

屌 姐係門前清嘅對對糊囉 有咁難明咩
洗牌時模人隻手
廣東牌 無運都可以守
最多輸自摸
芝麻牌 無技術 但公平無得鬆章

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞