加勒比海賊5討論區

299 回覆
12 Like 7 Dislike
咁多集中最悶
得奸角夠迫力

差得過上集?
巴打們,個彩蛋值唔值得二刷??

有無巴打可以劇透彩蛋係乜,女朋友唔想等,走左睇唔到
lm
咁多集中最悶
得奸角夠迫力

差得過上集?

由差開始排

Wiki有

Wiki有

唔見既
加勒比海賊

睇得OP太多

Btw 應該係魔盜王

我都想知呢個系列叫魔盜王定加勒比海盜

其實真正嘅標題係加勒比海盜魔盜王係當初第123集為咗聽落型啲而鳩譯嘅片名 so called係Jack嘅稱號

第一集叫魔盜王
第二集變返做加勒比海盜
呢套係唔係第一套中譯轉名既電影

1:Pirates of the Caribbean The Black Pearl 魔盜王決戰鬼盜船
2:Pirates of the Caribbean Dead Man's Chest 加勒比海盜 決戰魔盜王
3:Pirates of the Caribbean At World's End 加勒比海盜 魔盜王終極之戰
4:Pirates of the Caribbean Stranger Tides 加勒比海盜 魔盜狂潮
5:Pirates of the Caribbean Dead Man Tell No Tales 加勒比海盜 惡靈啟航

係唔係第一套轉中文譯名就唔知,但好明顯係譯第一套嘅時候冇諗過佢會出續集
睇佢咁譯應該係
Jack=魔盜王
The Black Pearl=鬼盜船
其實都幾吸睛,就係因為要吸引人捨棄咗原意,俾我我都唔會將第一集譯做加勒比海盜黑珍珠號
但頭個幾集譯名 真係亂到仆街睇返英文名就會好清楚邊集做緊乜
第四集之後應該係因為脫離咗trilogy模式而轉咗譯法 所以睇落簡潔咗 片名嚟講都算係咁 冇之前幾集咁亂

巴打
就咁睇番第二集真係譯得好無厘頭
第一集個魔盗王係jack
第二集決戰魔盗王即係要打Jack?

屌 香港譯得9唔搭8
黑珍珠號現身再加埋主題曲真係冇得輸,成套戲唯一起雞皮既位
黑珍珠號現身再加埋主題曲真係冇得輸,成套戲唯一起雞皮既位

見返黑珍珠號真係好滾動

Wiki有

唔見既

英文

Wiki有

唔見既

咪以為咁就大團圓結局,完晒謝幕仲有彩蛋,鏡頭影住在床上熟睡嘅威廉同伊莎,點知有個怪影出,原來正係前作嘅大奸角、Bill Nighy飾演嘅八爪魚船長Davy Jones再次出現,意味着將鋪路開拍第六集。
其實有冇人記得
加勒比海盜係可以死者蘇生
巴布沙咪死者蘇生過一次
其實有冇人記得
巴布沙咪死者蘇生過一次

jack都死過比8爪魚食左,第3集開到就係幫佢復活
其實隻安妮女王復仇號最後點?
Barbossa就死咗但係又冇交代隻船會點

Wiki有

唔見既

咪以為咁就大團圓結局,完晒謝幕仲有彩蛋,鏡頭影住在床上熟睡嘅威廉同伊莎,點知有個怪影出,原來正係前作嘅大奸角、Bill Nighy飾演嘅八爪魚船長Davy Jones再次出現,意味着將鋪路開拍第六集。

我以為龍蝦隻挾黎
其實隻安妮女王復仇號最後點?
Barbossa就死咗但係又冇交代隻船會點

可能冇死呢
其實有冇人記得
巴布沙咪死者蘇生過一次

有機會
Davy jones職責所在
加有人死左
加個女角可能又想救父
同海有關既完素用一個少一個
黑胡子
美人魚
分裂之海
海神叉
魔鬼三角
第四五集浪費曬上面既元素
後來諗返barbossa根本係自殺
驚險位當左生菜
果個位根本無威脅,大佬都變返人,而且佢兩個係最安全,無必要自殺
同海有關既完素用一個少一個
黑胡子
美人魚
分裂之海
海神叉
魔鬼三角
第四五集浪費曬上面既元素

同ONE PIECE CROSSOVER
其實有冇人記得
巴布沙咪死者蘇生過一次

有機會
加有人死左
加個女角可能又想救父

但係個海神已經解放左
另外有樣野想問,上集Barbossa係唔係攞左黑胡子隻船
再加埋把劍可以控制隻船應該好屈,點解今集今屎
其實有冇人記得
巴布沙咪死者蘇生過一次

有機會
加有人死左
加個女角可能又想救父

但係個海神已經解放左
另外有樣野想問,上集Barbossa係唔係攞左黑胡子隻船
再加埋把劍可以控制隻船應該好屈,點解今集今屎

因為西班牙佬啲船員係鬼,不死身打佢都冇用所以俾佢地屌打
咁睇既話 最勁既船都係荷蘭人號
套野有黃秋生
其實Jack年青版係真人定點?
見片尾有個叫Anthony乜乜飾演 young Jack sparrow

btw,後生版Jack真係J出血
最尾見翻 Elizabeth又係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞