加勒比海賊5討論區

299 回覆
12 Like 7 Dislike
其實Jack年青版係真人定點?
見片尾有個叫Anthony乜乜飾演 young Jack sparrow

btw,後生版Jack真係J出血
最尾見翻 Elizabeth又係

替身再CG執個樣,應該係咁
一路睇一路期望Dutchman係海底沖上黎 黎個epic battle 個結局雖然唔錯不過都有少少失望
整體黎講點都好過上一集 笑位都還可以 係悶左啲啲
一路睇一路期望Dutchman係海底沖上黎 黎個epic battle 個結局雖然唔錯不過都有少少失望
整體黎講點都好過上一集 笑位都還可以 係悶左啲啲

如果係咁就真係 good end啦
其實班西巴牙佬不身Ducthman可以點打佢地…
係咪有post credit scene

應該係死人鬥死人
加勒比海賊

睇得OP太多

Btw 應該係魔盜王

我都想知呢個系列叫魔盜王定加勒比海盜

其實真正嘅標題係加勒比海盜魔盜王係當初第123集為咗聽落型啲而鳩譯嘅片名 so called係Jack嘅稱號

第一集叫魔盜王
第二集變返做加勒比海盜
呢套係唔係第一套中譯轉名既電影

1:Pirates of the Caribbean The Black Pearl 魔盜王決戰鬼盜船
2:Pirates of the Caribbean Dead Man's Chest 加勒比海盜 決戰魔盜王
3:Pirates of the Caribbean At World's End 加勒比海盜 魔盜王終極之戰
4:Pirates of the Caribbean Stranger Tides 加勒比海盜 魔盜狂潮
5:Pirates of the Caribbean Dead Man Tell No Tales 加勒比海盜 惡靈啟航

係唔係第一套轉中文譯名就唔知,但好明顯係譯第一套嘅時候冇諗過佢會出續集
睇佢咁譯應該係
Jack=魔盜王
The Black Pearl=鬼盜船
其實都幾吸睛,就係因為要吸引人捨棄咗原意,俾我我都唔會將第一集譯做加勒比海盜黑珍珠號
但頭個幾集譯名 真係亂到仆街睇返英文名就會好清楚邊集做緊乜
第四集之後應該係因為脫離咗trilogy模式而轉咗譯法 所以睇落簡潔咗 片名嚟講都算係咁 冇之前幾集咁亂

吸睛

應該係死人鬥死人

打到彿誕

應該係死人鬥死人

如果佢地唔解 curse 稱霸大海都得
係唔上得水姐
睇票房似滯銷
我寧願睇沙灘拯救隊 Baywatch笑死
睇票房似滯銷

滯就唔會再有五六集
今集做 ending
都幾完滿
係有堆伏筆唔知想點
睇票房似滯銷

滯就唔會再有五六集
今集做 ending
都幾完滿
係有堆伏筆唔知想點

30日就上神奇女俠,睇到聽日預售情況麻麻,今集應該票房唔太好。
想問當初個指南針唔係女巫比jack咩?
點解今集又變成上任船長比佢?
定其實係兩個唔同既指南針?
想問當初個指南針唔係女巫比jack咩?
點解今集又變成上任船長比佢?
定其實係兩個唔同既指南針?

一個黎
有 bug?
睇票房似滯銷

滯就唔會再有五六集
今集做 ending
都幾完滿
係有堆伏筆唔知想點

30日就上神奇女俠,睇到聽日預售情況麻麻,今集應該票房唔太好。

過左個熱潮,而家係super hero film 時代
上集收成十億
雖然disney 想係marvel star wars之後開多條大水喉
不過不失
還可接受
如果最後西班牙佬變返肉身
之後西班牙佬,Jack,Henry三隻船三個人打就正

同埋大英海軍咁就收咗皮,感覺有d浪費
睇落有種 black in man 3 感覺
kaya堅正
係海底深呼吸嗰下

我反而覺得佢麻麻地
睇移動迷宮果陣已經覺得佢西女人
跟住今集又唔太突出
對波睇落好似谷得好唔自然
Will同Elizabeth重逢喊到仆街
Jack兩次睇指南針感覺好唔同,第一次見到覺得好心酸,第二次好感動好戥佢開心
Black Pearl一出嚟真係起雞皮,聽到段鼓聲已經想喊

好睇過上集好多,睇緊嘅時候先發現唔多記得上集講乜,但最精彩都係第三集

其實覺得呢個系列已經唔係真係睇戲,而係睇回憶,佢繼續拍我都會繼續睇,但係希望有齊Jack Will Elizabeth Barbossa Gibbs etc,有冇人掛住Norrington

應該係死人鬥死人

如果佢地唔解 curse 稱霸大海都得
係唔上得水姐

Dutchman唔係得個船長係不死身咩? 啲船員好似殺得死
有錯勿屌
我覺得幾好睇喎
尤其係我睇之前番煲左頭幾集
但係係少啲打鬥位
而且有個位唔明
明明佢收埋左個金幤
點解買酒果陣唔用
竟然放棄個指南針
同埋拖成間銀行走有啲太誇張
無記錯係6定8隻馬?
搵廿隻就話姐
咁大制作無理由慳呢啲掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞