睡眠窒息症

219 回覆
28 Like 0 Dislike
巴打想問你有冇tg
可唔可以交換下有啲野想問
頭先買Philips 個網覆左,去呢到入機既S/N睇吓自己部機係唔係中咗:

https://www.philipssrcupdate.expertinquiry.com/
你唔介意你比我 今晚@你
懷疑自己都有 長期鼻塞 日日都好累(唔知關唔關打得多j事) 但無咩鼻寒聲
打完即刻去訓第二日係會攰d
鼻塞冇鼻鼾可能鼻敏感
個人心得:
一定要簡啱個mask,唔係既話漏氣就無效用,另外最好買埋加熱喉,開冷氣瞓覺會無咁乾,反而加濕器我好少用,係感冒鼻塞先會用.

Mask 就睇你會唔會打開口訓,會就用face mask,唔會就用nasal mask / nasal pillow,重有會唔會打則訓…etc.

每個星期都要清潔個mask同喉,就咁有水同沖涼液就得,唔洗買果啲清潔機,用咗返而有啲臭味.
好呀
@CC6886
做test 係因為如果你唔係十分嚴重,可以用定壓機,咁要跟醫生建議set 個壓力,而定壓機平auto 機一截。我就會建議你去排專科,因為會有跟進:胸肺科會有姑娘睇你用成點,醫生解釋份機download 落嚟嘅repot, 仲有定期驗血報告,同轉介去見營養師問你點食嘢。點解咁煩呢,因為你得到哩個病通常同肥胖、高膽固醇、高血脂有關,即係你啲飲食衰,運動少。你唔執返個源頭,只會用啲度數越較越大。
我由上兩年開始晚晚打鼻鼾

上個月去做睡眠測試
報告話冇睡眠窒息問題
只係嗰晚測試有一半時間都打鼻鼾

如果想改善鼻鼾
醫生建議我(1)去牙醫整舊牙膠(2)戴呼吸機(3)做手術

而家暫時想整牙膠先,想問下有冇試過牙膠係咪得

利申:BMI 19,有運動習慣
我窒息指數7x 已經約左去買機
成個幾月既post居然仲睇到
買邊部?建議買resmed
租左德國果部intelliPAP DV54。頭先上網睇先知舊款黎,不過用左又幾好反應。已經跌左落1x
係呀,而家我日日訓醒同超口干,.同埋一定要去厠所
即係搞唔掂
好想用呼吸機
公司有醫療保險,拎埋份form 俾醫生,佢識攪掂哂。 我覺得你可以直接講你除左噪之外有咩影響,我就因為揸揸下車訓著左差d 炒車所以的起心肝去做。我估呢個理由應該都好充分
用啦,我用左真係第二個世界咁,就算訓幾個鐘,都唔會真係太攰
估唔到個post仲有用
用左8-9個月
好訓左 但你唔好預會什麼自從用左機之後就超精神
唔會的
但會鼻鼾冇左
我自己就由之前返工會頂唔順訓著
用左機之後已經唔需要訓晏覺
但有時放假悶得濟都係會眼訓
睡眠既質素係好左既
岩岩去左看政府,.佢有封信轉介轉科
不過根聞政府排測試要等幾年
係咪應去出面私人舖測試?
有無推介?
都係睇普通耳鼻喉科就得,之後就安排你去醫院做睡眠測試
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞