睡眠窒息症

219 回覆
28 Like 0 Dislike
如果公司有得CLAIM
你可以去普通診所先 講比醫生聽佢會比轉介信你去專科
不過我唔知你公司果個保險包咩
我公司果個係有仲有CLAIM專科既你可以再了解下先
如果係你就GOOGLE自己果區有邊間專科診所
甚至私家醫院都得 記得BOOK時間睇
我暫時想睇左咩事先 唔抗拒手術
不過好似好貴怕負擔唔起 同埋好似唔係100%斷尾
但畢竟我唔係肥果類患者
所以會問醫生意見先

如果肥既巴打我會建議用呼吸機+減肥
減肥後應該可以正常番
唔該巴打 祝你身體健康
都係搵耳鼻喉
應該係要做手術
上網睇好似睇過有D人係咁
影響到你就搵醫生睇睇吧
大家都係
睇完醫生話好嚴重1個鐘窒息9x次
正常人係5次以下 叫我用左呼吸機先 唔得先再諗手術
有冇買過呼吸機既巴打絲打係邊間買係ok
個醫生比果間好撚貴同而家冇貨
我都懷疑自己有
呢排壓力大 訓得唔好都算
有時有鼻寒
但FEEL到自己突然無左聲 再好大聲咁吸氣有返鼻寒

坐巴士訓覺 顎高少少個頭都有鼻寒聲 好似係條脷 訓覺一放鬆就塞住左氣管咁
呢排壓力細返D 又無發覺自己 因突然無聲->有鼻寒聲 而醒
好多因素
冇精神係其中一樣因素 但係都睇你平時訓覺係點
夜訓早起唔精神都正常啦
但係如果你係訓極都唔夠 例如即使你訓8-10小時
起身都係覺得好攰 而一兩小時之後又可以訓既 就可以CHECK下
令外我係嚴重到覺得自己好似得1%電咁
有少少同正常人恰眼訓唔同唔係洗個面就有排精神果隻
我係洗完面5分鐘後又黎料..你知道自己以前唔係咁
你就會走去CHECK
養和都有睡眠窒息科
雖然呢句野好廢不過
如果影響到生活或工作既既都係check下好
唔影響就...減下肥早d訓睇下有冇改善吧啦
買機唔洗0係香港買,上網買平一半
有冇推介?我都想上網買
但怕信唔過,其實香港都唔知邊間好
牌子主要係Resmed同philips Respironics,我家用0係香港買,後來覺得旅行唔方便就上網買部旅行版
你可以上CPAPshop 睇睇,但係買機要俾你既醫生紙
我都係睇緊RESMED同PHILIPS
其實知道RESMED好少少
不過相差唔遠應該會揀PHILIPS
平D同埋感覺上壞左同易D搵人整
畢竟香港黎講PHILIPS好似普遍D
你上網買果部係邊買?係咩型號?可能遲D都要買
最近都懷疑緊自己有冇睡眠窒息 因為父母話我訓訓下呼吸會停左
跟住勁大聲咁呼返啖氣出黎 日日訓醒都好冇精神 感冒果陣俾醫生話過扁桃腺比較大
而家諗住去睇普通科拎下轉介信
想問下樓主做test 果陣 俾咁多野痴住 會唔會覺得好唔舒服而訓唔著
好驚成晚訓唔著浪費左個test
我的確係訓唔著 唔係因為痴好多野係身同頭反而呢樣野
而係陌生地方啦 同房有其他聲既關係
反而真係痴好多野但又唔會令你好唔舒服..
如果你係醫院做可以食d會令你眼訓既藥 又或者
將果日既生活改一改(入院時間9:30pm去到9:00am)
令自己晚上一定眼訓
再唔係就係屋企做..至於你話浪費左個test
sleep test公司set機果位姐姐話訓到兩三小時已經會做到結果
當然你訓得越耐就會更多數據 所以唔好比咁大壓力自己
有咩唔明可以再問
我有次大病之後瞓教就一定有鼻鼾 尤其乾燥果陣而且一邊鼻長期塞咗
試過喺外國搭車瞓著咗 鼻鼾大到嚇親所有人 好尷尬

有時喺公司快食完飯 恰一下 噗低 起身口乾 懷疑自己岩岩都勁大鼻鼾又唔敢問人。。 噗低其實係唔係都會有鼻鼾
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞