睡眠窒息症

219 回覆
28 Like 0 Dislike
小弟早前開左個Post問睡眠窒息症
自己有少少update番個情況,想擺低睇下有冇巴打有用
因為自己搵料既時候都有d亂。

我去左耳鼻喉科診所睇醫生 ($900左右)
之後轉介去左醫院做SLEEP TEST,
醫生只係比左一個TEST PLAN我揀,唔似有D巴打又有得揀
幾百,千幾,三千果D。
而個TEST就可以揀屋企做或者去私院做
價錢係(屋企做$4千幾,入院$9千左右)
分別係如果公司團保,入院先有得CLAIM
所以我就揀入院做。
流程係:
入院前幾日驗口水睇下你有冇武肺
之後test當晚就約9點左右入院,去到已經有人set緊野,
(原來幫你做sleep test既都係間sleep test公司,而唔係醫院醫生,
即係你其實只係經醫生book左個床位),
之後就等果位職員將你痴到好似科學怪人咁
一大堆線係頭、手、腳同身既位置同埋有個機仔要你戴係心口,
之後就可以係醫院自由行動,
當然,醫院訓緊係冇屋企訓得咁好啦,
所以佢其實要求你訓到3至4小時就ok,
(我自己訓左兩粒鍾又起左身之後天光又訓左兩粒鍾,
因為對面條撚樣兩點幾起身食麵)
第二日早上原來轉介你果位
醫生會黎睇一睇你,聽佢9up幾句之後,
就可以自己/等SLEEP TEST公司黎拆儀器,
同搞出院手續,沖埋個涼(一定要沖,好多gel會搽左係你個頭度),
約莫10am出院。
果兩日就會有結果叫你去覆診,
我結果係嚴重
聽聲已經知嚴唔嚴重, 好似係
想問樓主最嚴重係咪日頭成日眼訓?定因為夜晚訓得唔好會躁底?
的確係肥既人易中好多 好多時減肥係可減輕症狀
不過我172 63.5kg 唔係肥果d患者
可以點醫

利申同你差唔多情況 book 左遲d 做test
可以知道你大概有冇 即係例如訓訓下會停左呼吸
姐係打打下鼻鼾突然冇聲
躁底就唔會既
但近幾個月日頭眼訓既情緒越來越嚴重
開始影響到工作同埋真係訓完好似冇訓咁...所以先去check
要醫生睇咩情況先
好多時都係做手術或者用呼吸機
但我自己既會揀用機
咁巴打你準備買機定點丫
我要再覆埋診先
但我本身都一心打算買機算唔使煩
丫! 如果真係因為肥而有呢個症既朋友
個人不負責任見解建議用機,聽人講用機係真係會精神好多,
既然精神就唔好懶,去做多D運動,可能斷到尾
加上訓覺都係減肥重要一環。。
點解唔做手術?
我屋企人 做左手術 好似切左啲嘢 就斷咗尾,無曬鼻鼾
巴打平時用鼻透氣係咪好正常?
聽醫生講有機會覆發 我自己就唔想 用下機睇下點先
689我屌你啦
:平時正常 臨訓會有一邊鼻成日塞
平時呼吸得7成 左右功能,成日俾人話呼吸大聲
因為對面條撚樣兩點幾起身食麵

有冇諗過人地點解兩點會起左身
仲話人
佢係教鬧鐘起身食麵 估計係食藥
我冇話佢但我又真係比佢叫醒左
入黎招呼佢既姨姨又講野好撚大聲
唉屌我都懷疑我有,訓訓下會紮醒心跳好快又大啖抖氣
睇左耳鼻喉先 1千幾百冇得慳
我問左醫生先 用機一定冇風險嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞