懲教署爆離職潮 管理層放寬准玩電話盼挽留人才

236 回覆
9 Like 27 Dislike
睇毒果FB仲有好撚多人話明知見工果陣就係咁 唔捱得就唔好做
屌你老母 為自己爭取應有既權益都唔俾 港豬真係港豬
柳記想玩5天工作但一更12碼 做撚死人咩 咁同返6日咪差唔撚多咁辛苦
個人意見 無論柳記既老散定幫辨 做夠一定年資可以有返糧咬 再有D額外bouns
咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難

巴打現職? 如果真係冇困難既洗乜一年招兩次
immd c&e是但一個部門招一次 考既人數等於柳記招兩次都唔止

招聘困難的意思,係指招聘時冇人嚟考。但而家可能一水請一百人,但次次三五千人入紙申請。。。。。。冇招聘困難的post係冇需要改善待遇。

乜有紀律部隊淨返五日咁爽
平時放假響機場見到果班唔係人黎架

返五日唔代表一至五架

普遍認知「五日工」都係講緊一至五架啦
咁都好兜?
消防返1放2會唔會同你講返兩日半?

計返八個鐘一更 消防返一日姐係三更啦

消防返24個鐘,堅做都無8個鐘,最撚hea
實有人話要操要盛,有操開根本基本野出身汗咁解

咁你係咪想消防on duty果24果鐘都要出operation?
冇事即係好事 起碼無火燭果D

上次班消防仲貪得無厭話減工時 幾多人減人工都想轉過去
減工時得,轉12小時一更day day night。你班友又話唔制,著數又要攞到盡

又咁講 有條件咪轉囉

着數人人都想要架啦

利申:非消防

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

咁你係咪想消防on duty果24果鐘都要出operation?

減工時得,轉12小時一更day day night。你班友又話唔制,著數又要攞到盡

邊個唔俾佢哋轉?
定係佢哋考唔到?
通常柳記退休後一般五年內都會byebye

有長俸都冇用。何況依家乜柒都冇

你意思係話死?禁誇張咩

冇咁誇張呀,我有個鄰居做枊記退左休成十五、六年
佢仲日日落街跑步丶係居企舉鐵,個樣仲健康過佢做文職嘅仔

上次非正式調查話懲教有三成人過唔到六十歲
但梗有少部分好似你位鄰居咁可以活得長命
其實做得呢d同其他紀律部隊 通宵輪更玩足幾十年 點都要有心理準備自己會早死

總之冇招聘困難,就冇需要改善待遇,尤其牽涉額外資源,錢同工時。

所以嘈都係冇用。
有無人講下柳記幫辦 依家做緊其他紀律部隊man
睇錢份上想考
柳記想玩5天工作但一更12碼 做撚死人咩 咁同返6日咪差唔撚多咁辛苦
個人意見 無論柳記既老散定幫辨 做夠一定年資可以有返糧咬 再有D額外bouns
咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難

immd c&e是但一個部門招一次 考既人數等於柳記招兩次都唔止

招聘困難的意思,係指招聘時冇人嚟考。但而家可能一水請一百人,但次次三五千人入紙申請。。。。。。冇招聘困難的post係冇需要改善待遇。

咁就算鳩數啦 如果睇呢D投考人數黎打飛機既話
唔諗下伙記有咩難處 其他force收晒自己伙記唔好怨
有朋友做過
好似自己坐埋一份咁, 不過free d
閒時無野做真係玩下手機解下悶 好過訓教啦
有無人講下柳記幫辦 依家做緊其他紀律部隊man
睇錢份上想考

舊登有幾個EX柳記幫辦share過 有興趣自己搵返黎睇
做柳記點解唔索性做保安
自己坐埋一份
做柳記點解唔索性做保安

人工福利
有朋友做過

做柳記點解唔索性做保安

咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難

其他部門點收都有飽和的一刻,何況對坐係灣仔的高層嚟講,一個老散換來換去,都唔會有咩影響。條waiting list大把人等住上。

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

邊個唔俾佢哋轉?
定係佢哋考唔到?

個個現職都話轉,咁街佬唔使考啦。其實現職考係仲難過街外人考,而且因為現職都知消防最R,係人都知你咩事考。
有朋友做過

都係睇你直屬老細咩人品。有D捽到你暈,見你冇嘢做就搵嘢俾你做。
總之冇招聘困難,就冇需要改善待遇,尤其牽涉額外資源,錢同工時。

所以嘈都係冇用。

呢句真
一車車牛咁送入去
咁做咩要搞改變

所以嘈都係冇用。

呢句真
一車車牛咁送入去
咁做咩要搞改變

你唔做大把人做,改來做乜
講真上網睇到人地d現職分享
你唔信當人吹水冇計
有幾多個入去做為達成心願
咪又係睇在份糧同個max

所以嘈都係冇用。

呢句真
一車車牛咁送入去
咁做咩要搞改變

你唔信當人吹水冇計

所以都係得嗰呻字,要想改除非你部門大老細肯落場同你爭取。但個個都上左神枱
咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難

岩 睇救生員就知 個處長都係咁講

所以嘈都係冇用。

呢句真
一車車牛咁送入去
咁做咩要搞改變

你唔信當人吹水冇計

只會聽D細路就話要做消防救同同警察捉賊
唔通想做懲教幫犯人改過自身咩
男女獄警多唔多公餘時間做愛?

你唔好甘on9
咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難

其他部門點收都有飽和的一刻,何況對坐係灣仔的高層嚟講,一個老散換來換去,都唔會有咩影響。條waiting list大把人等住上。

我唔係膠層唔知佢地點諗啦 淨係每年咁多人走返出私人市場同轉其他force已經證明係好惡做
至於飽和果點 起碼呢幾年係退休潮 唔止老散 都有一定數量既幫辦都唔撈
當waiting list入到去發現同想像中完全唔同咪又唔撈 無限輪迴
退後一步黎睇 如果膠層係咁把炮既話今鋪就唔會笠水 試行5天工作同俾伙記玩手機啦 雖然好可能得個講架
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞