懲教署爆離職潮 管理層放寬准玩電話盼挽留人才

236 回覆
9 Like 27 Dislike
返工玩手機、電話係老奉嘅?
唔怪得公墓員咁燃廢!
返工玩手機、電話係老奉嘅?
唔怪得公墓員咁燃廢!

講緊休息時間都唔俾呀
返六日唔撚易
個個都係騎牛搵馬嫁啦
一切都係人工問題

咪玩啦柒頭
一星期得一日番屋企
其餘時間陪人坐監
多多錢都唔做
與世隔絕咁如果親人/朋友有緊要事搵你咁點算?

可以打去部門,會有人通知你
除咗忙到無時間
呢個世代份工無得上網用電話真係無人想做/長做
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

咪就係50歲退休拎左退休金老散仲有一皮野長糧食
而家係供公積金點同呀
通常柳記退休後一般五年內都會byebye

有長俸都冇用。何況依家乜柒都冇
懲教署2016年度的非自然流失人數達135人,比2015年度的110人上升22%。據悉,不少離職人員入職僅5至6年,部份人承認,工作環境禁用手機及上網為其中一個離職原因。該署正試行在歌連臣角懲教所外設立休息室,供懲教人員上網及打電話,與外界作有限度聯繫,盼可挽留人才。

根據立法會資料,懲教署去年有135人非自然流失,比前年度的110人升22%,佔該署整體人數6,662人的2.02%。消息指,不少離職人員只入職了5至6年,主要是轉投其他紀律部隊或私人公司,部份則選擇進修。一些離職人員承認懲教署的工作環境特殊,在院所執勤期間不能用手機及上網,與世隔絕;而該署前線人員仍須每周工作6天,亦是離職原因之一。

消息指,該署明白人員工作環境及放假日數問題,故今年2月起在歌連臣角懲教所試行5天工作周;而職員在上班休息時間,可於在院所外的休息室使用手機及上網,讓職員有限度與外聯繫。至於5天工作周,職員每周上班時間由以往一日8小時延長至8至12小時。據了解,新安排初步受人員歡迎,該署會觀察一段時間,研究是否將計劃擴展至其他懲教院所。

依家D新聞用字
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

而家冇? 唔係紀律部隊都有長俸咩?

真心唔知

on撚9會唔會紀律部隊有而文職無呀
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

真心唔知

其實我係見到你句"你以前有長俸",

所以想問清楚懲教署而家係咪冇左長俸
有空缺咪又大把人狗沖
old news....
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

真心唔知

2000年後入職都無長俸。
強積金都行左17年,你真係好on9
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

真心唔知

成日見咁多人狗沖政府工,同講食長糧,

我ON99以為政府工除左合約制之外,

都有長糧咬,唔該巴打點醒我
通常柳記退休後一般五年內都會byebye

有長俸都冇用。何況依家乜柒都冇

你意思係話死?禁誇張咩
有空缺咪又大把人狗沖

考柳記人數一年比一年少喎
其他紀律部隊就返5日
得懲教先係返6日 唔走就奇
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

真心唔知

考公務員都係貪穩定同準時收工姐
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

真心唔知

邊個話公務員一定準時收工
其他紀律部隊就返5日
得懲教先係返6日 唔走就奇

邊個同你講其他全部都5日
海關第一個唔係啦
休息都唔俾玩手機真係痴線
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

真心唔知

邊個話公務員一定準時收工

冇諗住升職公務員真係惡哂 準時走人係基本
玩電話人才
外向型獨撚
民主獨裁者
樂活單身族

有乜問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞