懲教署爆離職潮 管理層放寬准玩電話盼挽留人才

236 回覆
9 Like 27 Dislike
懲教署2016年度的非自然流失人數達135人,比2015年度的110人上升22%。據悉,不少離職人員入職僅5至6年,部份人承認,工作環境禁用手機及上網為其中一個離職原因。該署正試行在歌連臣角懲教所外設立休息室,供懲教人員上網及打電話,與外界作有限度聯繫,盼可挽留人才。

根據立法會資料,懲教署去年有135人非自然流失,比前年度的110人升22%,佔該署整體人數6,662人的2.02%。消息指,不少離職人員只入職了5至6年,主要是轉投其他紀律部隊或私人公司,部份則選擇進修。一些離職人員承認懲教署的工作環境特殊,在院所執勤期間不能用手機及上網,與世隔絕;而該署前線人員仍須每周工作6天,亦是離職原因之一。

消息指,該署明白人員工作環境及放假日數問題,故今年2月起在歌連臣角懲教所試行5天工作周;而職員在上班休息時間,可於在院所外的休息室使用手機及上網,讓職員有限度與外聯繫。至於5天工作周,職員每周上班時間由以往一日8小時延長至8至12小時。據了解,新安排初步受人員歡迎,該署會觀察一段時間,研究是否將計劃擴展至其他懲教院所。
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做
咁同班犯一齊坐有咩分別
唔怪得打犯發洩
以前冇電話班友咪圍埋賭錢囉
你估會咁乖咩
咁咪可以幫D 犯做到好多野?
與世隔絕咁如果親人/朋友有緊要事搵你咁點算?
吓,原來小休/食飯都唔用得咩?
咁點解之前單新聞話懲教人員幫個犯whatsapp串通收錢既
玩電話人才
外向型獨撚
民主獨裁者
樂活單身族
與世隔絕咁如果親人/朋友有緊要事搵你咁點算?

應該有熱線(可能係D科文枱頭電話),之後再通知本人去聽
政府邊會理
最多請過班新既
吓,原來小休/食飯都唔用得咩?
咁點解之前單新聞話懲教人員幫個犯whatsapp串通收錢既

收工咪用得
入過小欖,入面好多貓
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

你以前有長俸嘛on9

而家冇? 唔係紀律部隊都有長俸咩?

真心唔知
政府邊會理
最多請過班新既

之後又大把人狗衝去做

唔係D人IN完懲教做一排,就轉其他部門,搞到流失率好高咩?
政府邊會理
最多請過班新既

之後又大把人狗衝去做

新入職個班又好快走,
無限LOOP
唔挨得
我以前冇電話咪又係咁做

On9老屎忽
借口黎啫,你估陪人坐監,一個星期番一兩日屋企好過隱咩。。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞