懲教署爆離職潮 管理層放寬准玩電話盼挽留人才

236 回覆
9 Like 27 Dislike
其他紀律部隊就返5日
得懲教先係返6日 唔走就奇

邊個同你講其他全部都5日
海關第一個唔係啦

乜有紀律部隊淨返五日咁爽
平時放假響機場見到果班唔係人黎架

返五日唔代表一至五架

普遍認知「五日工」都係講緊一至五架啦
咁都好兜?
消防返1放2會唔會同你講返兩日半?

計返八個鐘一更 消防返一日姐係三更啦

消防返24個鐘,堅做都無8個鐘,最撚hea
實有人話要操要盛,有操開根本基本野出身汗咁解

咁你係咪想消防on duty果24果鐘都要出operation?
冇事即係好事 起碼無火燭果D
有料既都去哂海關入境啦
洗做懲教咩

海關入境又咪係遠

通常有廠車接送嫁
其實一星期基本冇一日放,以我所知由於人手太少,所以一個月可能先俾你放1,2日假
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

咁關鍵時刻都要玩命
睇毒果FB仲有好撚多人話明知見工果陣就係咁 唔捱得就唔好做
屌你老母 為自己爭取應有既權益都唔俾 港豬真係港豬
柳記想玩5天工作但一更12碼 做撚死人咩 咁同返6日咪差唔撚多咁辛苦
個人意見 無論柳記既老散定幫辨 做夠一定年資可以有返糧咬 再有D額外bouns
咁應該冇咁多人走

我諗報得呢d
都應該一見到一有紀律po就衝
毅進仔又唔收 海關又唔收
點知得懲教收左
情況同你aco/ca咁
aco唔收你 ca收你
大把人take住offer先
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

乜撚野普遍認知五日工係講緊一至五 你個世界真係好撚細
有空缺咪又大把人狗沖

考柳記人數一年比一年少喎

咁兩樣冇衝突嘅

投考人數少左除咗吸引力下降仲有其他原因嘅 e.g. 宣傳

就講呢一兩年 好多招聘展柳記都有去講 但年年都係得幾千人考
雖然幾千都算多 但比起其他force係極少
你話考到幫辦都睇錢份上死頂 老散份糧又唔夠黑警多 又惡做
有其他好位梗係即走

其實而家係轉左一年2次,每次幾千人
男女獄警多唔多公餘時間做愛?

好好笑呀
但拎到赤柱宿舍都幾好呀

你話呀?
想出街果陣你就知幾大鑊
有空缺咪又大把人狗沖

咁兩樣冇衝突嘅

有其他好位梗係即走

消防老散每次得二千幾人考
Officer 千幾人考

消防例外啦 體能同視力要求大部分人都唔掂
柳記想玩5天工作但一更12碼 做撚死人咩 咁同返6日咪差唔撚多咁辛苦
個人意見 無論柳記既老散定幫辨 做夠一定年資可以有返糧咬 再有D額外bouns
咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難
收工沒得返屋企
同工作有咩分別
當踏腳石好正常
有料既都去哂海關入境啦
洗做懲教咩

海關入境又咪係遠

通常有廠車接送嫁

就算冇,交通都方便好多啦
機場/羅湖/落馬洲/皇崗/深圳灣/文錦渡/信德/中港城/紅磡
咁應該冇咁多人走

我諗報得呢d
點知得懲教收左
情況同你aco/ca咁
aco唔收你 ca收你

我都係想考紀律部隊 但我接受唔到做柳記
做得柳記預左一世陪人坐監 轉唔到其他部門既人生已完
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

係喇
我世界好細喇
你哋鍾意咪出去同人講,你做入境五天工作,睇下人哋會有咩回應囉
但拎到赤柱宿舍都幾好呀

你話呀?
想出街果陣你就知幾大鑊

住個度自然會買車架啦
有空缺咪又大把人狗沖

咁兩樣冇衝突嘅

有其他好位梗係即走

其實而家係轉左一年2次,每次幾千人

我知呀 調返轉睇 一年招兩次 一次叫做有幾千人考
近呢幾年都要招得咁密既 就知道柳記有幾難做
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

係喇
我世界好細喇
你哋鍾意咪出去同人講,你做入境五天工作,睇下人哋會有咩回應囉

政府唔係講幾天工作
係講每星期時數
咁應該冇咁多人走

大sir話冇招聘困難

巴打現職? 如果真係冇困難既洗乜一年招兩次
immd c&e是但一個部門招一次 考既人數等於柳記招兩次都唔止
咁應該冇咁多人走

我諗報得呢d
點知得懲教收左
情況同你aco/ca咁
aco唔收你 ca收你

我都係想考紀律部隊 但我接受唔到做柳記
做得柳記預左一世陪人坐監 轉唔到其他部門既人生已完

所謂離職潮就係考其他紀律部隊
有offer嘅做住先囉
但拎到赤柱宿舍都幾好呀

你話呀?
想出街果陣你就知幾大鑊

住個度自然會買車架啦

出一出去食餐tea都要半個鐘,唔塞車ge話
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

咁你係咪想消防on duty果24果鐘都要出operation?
冇事即係好事 起碼無火燭果D

上次班消防仲貪得無厭話減工時 幾多人減人工都想轉過去
減工時得,轉12小時一更day day night。你班友又話唔制,著數又要攞到盡
做柳記同坐監有乜分別
但拎到赤柱宿舍都幾好呀

你話呀?
想出街果陣你就知幾大鑊

住個度自然會買車架啦

出一出去食餐tea都要半個鐘,唔塞車ge話

出馬坑洗唔洗30分鐘呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞