懲教署爆離職潮 管理層放寬准玩電話盼挽留人才

236 回覆
9 Like 27 Dislike
人工包埋

包完咪辭職囉
放工仲係宿舍,變相冇私人生活。
放工仲係宿舍,變相冇私人生活。

其實係宿舍訓應該當Ot
但拎到赤柱宿舍都幾好呀
一年招得果一次有能人做咩,你試下好似差佬咁全年招聘

其實好多人投考,百幾個位次次都5000人以上考
宜家唔係講緊無人考
而係流失率高,明唔明

又要行精英制

精英唔做柳記啦on9

其實好多人投考,百幾個位次次都5000人以上考
宜家唔係講緊無人考
而係流失率高,明唔明

其實算少 immd ce 3倍有多
其他紀律部隊就返5日
得懲教先係返6日 唔走就奇

邊個同你講其他全部都5日
海關第一個唔係啦

乜有紀律部隊淨返五日咁爽
平時放假響機場見到果班唔係人黎架

返五日唔代表一至五架

普遍認知「五日工」都係講緊一至五架啦
咁都好兜?
消防返1放2會唔會同你講返兩日半?

計返八個鐘一更 消防返一日姐係三更啦

消防返24個鐘,堅做都無8個鐘,最撚hea
實有人話要操要盛,有操開根本基本野出身汗咁解

你考到既話你都可以入去hea
Btw, 消防唔係普通人做到
我諗你淨係著住套制服係街到行下都暈果d

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

計返八個鐘一更 消防返一日姐係三更啦

消防返24個鐘,堅做都無8個鐘,最撚hea
實有人話要操要盛,有操開根本基本野出身汗咁解

你考到既話你都可以入去hea
Btw, 消防唔係普通人做到
我諗你淨係著住套制服係街到行下都暈果d

最嬲係佢當人努力嘅成果係基本野
咩叫操開嘅根本基本野
咁做開任何一樣野,做返嗰樣野都係基本野架啦
通常柳記退休後一般五年內都會byebye

有長俸都冇用。何況依家乜柒都冇

你意思係話死?禁誇張咩

冇咁誇張呀,我有個鄰居做枊記退左休成十五、六年
佢仲日日落街跑步丶係居企舉鐵,個樣仲健康過佢做文職嘅仔

呢個係政府公佈資料黎
舊制長俸其實退休金少啲
要食長俸7年先叫有賺
平均柳記退休冇7年就會掛
柳記係唯一一個喺長俸制下反而慳錢嘅部門

如果柳記啲人仲係呁短命
有人計過行長俸制仲慳過政府月供MPF
男女獄警多唔多公餘時間做愛?
係宿舍訓幾粒鐘就返第二更跟本戇鳩鳩
仲要當更無飯食 你返份工朝9晚6 你老細同你講無lunch 食但每日收早一個鐘變朝九晚五 睇下你挨唔挨到丫
其實入左預撚左啦
唔通你入境處
就一定派你去政府合署
坐counter搞護證咩
份工應該真係幾悶,唔係咁易頂
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

輪班工作制呀 天才
即係公眾假期都要返,但番五日工呀
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

柳記返6日= 返星期一至六, 星期日放假??
ON9
睇毒果FB仲有好撚多人話明知見工果陣就係咁 唔捱得就唔好做
屌你老母 為自己爭取應有既權益都唔俾 港豬真係港豬
柳記想玩5天工作但一更12碼 做撚死人咩 咁同返6日咪差唔撚多咁辛苦
個人意見 無論柳記既老散定幫辨 做夠一定年資可以有返糧咬 再有D額外bouns
咁應該冇咁多人走
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

柳記返6日= 返星期一至六, 星期日放假??
ON9

我會照講返shift
人哋再問點shift法先會咁講
有料既都去哂海關入境啦
洗做懲教咩

海關入境又咪係遠

機場 羅湖 落馬洲
相對好過梅窩馬坑掛

石壁 芝麻灣

喜迎州
有空缺咪又大把人狗沖

考柳記人數一年比一年少喎

咁兩樣冇衝突嘅

投考人數少左除咗吸引力下降仲有其他原因嘅 e.g. 宣傳

就講呢一兩年 好多招聘展柳記都有去講 但年年都係得幾千人考
雖然幾千都算多 但比起其他force係極少
你話考到幫辦都睇錢份上死頂 老散份糧又唔夠黑警多 又惡做
有其他好位梗係即走
其他紀律部隊就返5日

海關第一個唔係啦

返五日唔代表一至五架

咁都好兜?

乜撚野呀
紀律部隊唔同文職 返5天工作點解唔可以係返三至日放一二呢類?
有空缺咪又大把人狗沖

考柳記人數一年比一年少喎

咁兩樣冇衝突嘅

投考人數少左除咗吸引力下降仲有其他原因嘅 e.g. 宣傳

就講呢一兩年 好多招聘展柳記都有去講 但年年都係得幾千人考
雖然幾千都算多 但比起其他force係極少
你話考到幫辦都睇錢份上死頂 老散份糧又唔夠黑警多 又惡做
有其他好位梗係即走

消防老散每次得二千幾人考
Officer 千幾人考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞