認真問,點解每次入親工程post,個個都叫轉行?

460 回覆
12 Like 204 Dislike
有幸做過一排判頭 輕鬆賺佢地幾個月人工
你已經上神枱
對比其他工可能2x k算唔錯 但係香港洗一樣=窮
工程收分高係呢幾年先發生番,再之前十至十五年個收分要求只係高過入U要求少少
好唔好pay相對嫁姐 對比起醫療科咪唔好pay 對比起乞食科廢工咪好pay 咁講你會唔會滿意d呀
香港真正搵到大錢既職業太少, 唔關工程本質事
投資唯一出路
但睇正苦網WSP好似搶咗好多job
靠低價?
工程一定做地盤? 依度大把人做client la
讀完degree唔考牌,去做皇家佬都五萬幾一個月,
班傻閪去行scheme A,而家人工都仲低過我
on9先考牌,HKIE會員留返俾狗做啦
咁你班工程狗仲去做返d 10幾k hea工?橫掂都一樣嫁啦

日日叫春好辛苦 underpay 叫人唔好入 但自己又係繼續做口裏說不身體卻很誠實
個個話做工程無女
我想講client係女PM集中地
個個讀Architecture 讀project management 女仔都會走去client到做
有名叫翻版AECOM你估流嫁

咁要睇下的Job係咩黎啦,通常都係的細單野
我唔知其他人係點 行行都有佢辛苦地方

但工程有料就一定搵到錢(你明的
唔係呢行差,係香港呢行差
嗰班傻閪OT到隻狗咁先得雞碎咁多,譚仔阿姐時薪仲高過佢哋,
讀咁撚多書出到嚟咁低人工,
佢哋班scheme A人知唔知醜㗎,點對得住父母
之前連登有個post講
上兩年畢業個班hku civil仔
差唔多有一半畢業後都唔撚做呢行
有人做政府 有人做金融
就係唔做工程

痴撚線 咁讀呢科黎做乜
留係呢行最多個d反而係班ive, cic
入行唔on9,最on9係俾人洗腦以為唔考牌就生存唔到

我hea多陣就捉大判老總去陪我食返個下午茶,
佢哋就繼續為個濕尻scheme而OT到2046
曾經有一年hku civil 有87%人轉行
你想做人定做狗先?
所以咪話留低個班大部分都係IVE, CIC
聽講Aecom好多係賤價接job再sub出去?
同埋上年係咪好似傳過WSP想買Aecom

job我就見過去6個月WSP中咗4單site formation,唔知算唔算大單
如果啲人真係又閪又廢,中到咁多佢形象工程同落價都應該真係唔錯,不過呢行真係on9
https://www.cedd.gov.hk/eng/tender-notices/consultancy-agreements/consultancies-awarded/index.html
考牌最大用途係為左做阿Sir入政府一係上T5
出面ARE多數行緊scheme一係街外海量Civil牌供應

如果做判頭其實考AS仲有用過考工程師牌
乾收個班高學歷又工程師牌做極都可能得4、5皮唔好話政府pro grade starting, 地盤是旦捉件IOW COW都高過佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞