認真問,點解每次入親工程post,個個都叫轉行?

460 回覆
12 Like 204 Dislike
十年前最高CP 值係IT

用最垃圾成績拎最高人工
你就地盤佬
你估我唔想星期六係屋企呀屌
轉行啦屌你老鼠
咁後生就返六日
仲要係地盤呢啲閪工
Fg 大概20k起薪
做3-4年左右做e大概30k左右
4年呢段時間就要睇你考唔考到牌
考到都要同你老闆fight過跳草裙舞/過檔先上到4-50k左右 一到50k呢個位 即使你係manager 人工都卡撚到爆炸
每年加1% -2%都要好似求契弟咁
呢個時候就已經要開始focus兩電一鐵+政府工
最好唔洗問當然政府 入到就70k 但有幾難入係人都知

以上step講就好似好撚好pay好撚易 但你唔係出眾/識人既話 考牌都可以卡你十年 再坦白d講 你用咁既勞力/知識去爭取呢個人工 你係其他行業其實都唔會差過工程
已經唔講係工程界work life唔balance個種極致有幾多人頂唔住去hea做
如果考唔到engine牌
係咪成世都會卡係某個價位
啲師兄都係咁講,呢行好易上到3,4皮
但之後就上唔到50,60k咁就一世
所以啲前輩就建議後生既出去轉行闖
Touch wood撈兩三年唔掂再返工程都大把人請
6天工作 86
Civil
成班男人勾心鬥角點好睇
搵d青靚大隻仔

師奶睇
19500-20000 first hon+500
好景一年加千幾 are返到公司都有26
我講既係civil 26k要由9做到10/11 你話抵唔抵
你做咁耐都無牌要係寫字樓生存咁耐都好難 基本上好多人會睇你唔起 你唯有要痴住d pm做隻擦鞋狗咁生存
人工唔洗講架喇 你根本無條件同人deal
你老闆咪每年係咁易比返1000-500你當加左囉 你都唔好諗追到通漲 所以你一黎呢行要好努力 如果唔係就要睇人面色 樽鹽都無埋
講真你渣巴士/做外賣仔 返到咁撚盡月薪都可以貼近30k啦 洗讀咁撚多書咩
m&e 同 civil比低成截
但一樣要ot到11點
肥上瘦下
上層唔洗做
下層做到死
忙起上嚟全天候都要做
星期一至日隨時接電話就要做嘢
Thei civil已經叫好,thei BSE真係
果班打手一個人開幾個acct, on99
做main con 冇牌長遠都係卡死40k
好多人都係30-40k呢個位
返6日好高人工
Main con
有冇牌根本唔係重點
係做工程個班點會搵到生意
所以有牌都搵唔到錢好正常
睇下班判頭
“工程師”
好多工程人嘅性格不嬲都係唔敢take risk
轉行又少咗一截人工
加上最近個個都想技術移民
我自己就做緊物管工程部
不斷射波見工都搵唔返接近嘅人工

差係差在香港工程文化 個個都最低成本一日起長城
低位嘅人就不斷受壓迫
高位嘅明知無可能趕到進度 但又要焗住做衰人死追
講真 做得工程嘅人 就算頂得順 都會變成自己最憎嘅人
你搵一行技術門檻低過BS
但好搵過BS 俾我睇
又易跳槽加人工

你問下細電果班出來 14 15k
要諗去考ACO 果陣

civil BS mech 真係唔算差
星期六返工已經唔係人人頂到啦
以我自己為例 返緊五日銀行工
樓下個地盤今日星期六8點幾就開緊工
到宜家 3點半
屌你老尾 下午三點半呀!
係星期六既下午三點半!
啲人仲做緊野
我已經訓埋晏覺 起身屋企冷氣房煲緊劇
佢地仲曬緊太陽 食緊塵
On99坐到六點先收工
聽日訓醒做少少自己野
又要輪迴多六日維持一生
返六日既話 高少少人工都係無用
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞