認真問,點解每次入親工程post,個個都叫轉行?

460 回覆
12 Like 204 Dislike
做判頭就好搵
兩邊都做過
Consultant有度好處就係唔請thei
ARE應該都係30幾姐
C+0 50k應該要正苦先有
Are 38k
屌你老母 今日紅雨都要行site
份糧包埋㗎?
算啦 呢行間間都垃圾
要做個盡責嘅工程師
Main Con BSE 路過

做左幾年 Main Con, 不敢想像做多廿幾三十年 Main Con 會點...
已經開始心郁郁想轉工 (但人工冇 Main Con 咁高) 甚至移民...
直接地講我覺得做得 N 展好難跳得返出去

一開始讀書時成績又唔夠人好 (當然有小數真係好熱愛工程), 唔揀 N 展既話讀 U 隨時 No Offer, 你讀 HD Account 果類出黎又係搵雞碎咁多。當然誤打唔撞讀得 N 展既又係唔夠讀 BBA 或者其他神科既人咁 smart, 跳左入火坑就好難跳返出黎, 就算跳出黎, 人工都可能低一大截, 結果好多人承受唔倒唯有頂硬上...

有時見身邊的護士, 教師朋友呻辛苦, 我覺得做 N 展先係挑戰人體極限。鬼叫自己唔夠 smart, 預科揀科時除左 N 展外, 對其他科又冇乜概念 (一係乞米科), 早知一開始就去做護士好過 (雖然我怕血)
諗真答你,

周圍都請人? 因為太閪流失高,要不斷出post請人

人工高? 因為日日有返工冇收工,計返最低工資都唔知有冇,再包埋日日比人屌老母,睇心理醫生都唔撚夠

工程好專業? 因為日曬雨淋,食塵食沙就指定動作,依家落site 熱到溶,開會就鬥惡鬥關係,專業何在?

考牌有前途? 果果都以為自己人中之龍,好易考到牌,事實冇關係冇人照你10年以上都考唔到
想work life balance做咩唔去番做ARE
做十年判頭,幾層港島樓冇走雞
如果考唔到牌既話,做呢行係咪人工永遠有個頂點?
有 有例子 做25年 先66k
又唔會餓死既 都可以夠生存....
呢個例子係做餐死 曬餐死
長年比人鬧 返1-6
公司唔炒佢 佢先可以咁長壽既幸運友
我朋友個老豆做左地盤管工四十年
做到60幾歲先得四萬幾
究竟邊條仆街話地盤人工高
高管咁上下
老總先有機過5皮
多數佢地果份實際收入唔係靠份糧
番6日12個鐘得5皮野
仲想點 咩學歷都冇
警察
轉行做警察
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞