認真問,點解每次入親工程post,個個都叫轉行?

460 回覆
12 Like 204 Dislike
個個爭住入行,然後轉行呀嗎,個個入行都雄心壯志架啦
物管都可以好惡做
咪係,工程好做d夜校就唔會開到走街都係
咁又唔同既呢個真係做地盤
樓主係講緊啲工程屍
真!
連登仔日日唱衰工程同it都係因為唔想人地入黎爭飯食

工程的確係辛苦 不過真係搵到錢嘅
講錢嘅話工程除咗起薪有20k高過bba 之外重有咩咁把炮 之後每年加幾百 考撚埋牌都係30零k
bba 做兩三年都爬工程頭
做護士就一畢業就嬴左工程
地盤俾狗做架
朝8晚6就基本,未計個盤山卡啦咁撚遠出入麻煩
三跑班柒頭仲要搭船,返就朝7晚7計就朝8晚6
為左追進度就唔理個工作環境,永遠唔俾時間人手去執但係就一味屌
工作環境9成污糟辣蹋,廁所都有階級之分

利申,做緊狗
入咪知。個個一開頭都覺得自己好捱得,人棄我取逆流而上,俾好似幾好嘅人工同生職業涯吸引,但背後做耐見要考牌晉升成為工程師嘅付出CLS之餘同其他專業人生比又唔係好pay,咪後悔入行,所以經常叫春。
Bba 做2 3年就爬工程頭

係呀最好好個個bbq grad都ibank 大公司 mt啦濕鳩bbq乞食科批量制造乞衣都可以講到好過工程專科
因為佢地工程狗命,唔比人屌唔Chur唔舒服 做物管工程返工又多女,個人又social著哂老西靚靚仔仔,又準時收工,人工又唔差,仲有得考牌,完全無哂工程狗既缺點 FM>>>>>政府>>>>>>>>client>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>main con>consul>sub con
呢到個個工程撚都係呃鳩你 其實好撚Hea 準時收工 人工又高 OT有補水 又多野學 升職機會多 樓主唔撚洗眼紅 即刻入行啦屌
我cic grad
做左3年有28k
低學歷黎講算係咁
做過唔對路咪走囉
再請人入坑
咁冇計嘅 雖然算係好pay不過的確係辛苦工人性黎講緊係唔想俾人分薄塊餅 辛苦完仲低pay左
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞