認真問,點解每次入親工程post,個個都叫轉行?

460 回覆
12 Like 204 Dislike
開名啦金門呀?
唔會係金城掛
工程師wor 一定要出入地盤 ga la
我係女都識揀專業人士la
26-29 Ching咩team
利申aecom做緊
工時長
冇長短週
人工開始比人壓
冇出路
環境差
開始天氣熱
衰撚過地盤
待遇差
肥上瘦下
其實呢行好似越來越無前景
再推多次十大基建加澳門job一齊開咪有前景囉
sub 番工日日比上家屌 讀書就係為左比人屌
咁樣好咩
當年做intern 成條team叫唔好做工程
政府立法禁星期六開地盤咪得囉
俾工人(日薪)屌到你反皮
又話你拉布阻住佢搵食架啦
讀書係為咗做你上家嘅上家有朝一日返去屌撚到班性冷感梅毒爛臭鳩仆街冚家鏟啊嘛 乜撚都叫佢改 乜撚我都唔收㗎啦食屎啦
香港工程得construction
仲要大部分都係building project
building job = chur+underpaid,全世界都一樣

如果香港好似北美咁大搞hydraulic同transportation project,就算slightly underpaid都大把人照衝
做中層 返工時間聽電話/開會/出email 放工時間先真正工作 想斷六親既呢行岩晒你

地盤文化無進步過 不論同公司又好 上下家都好 日撚日玩野 比地雷你踩 做細個陣比人屌得金 做大時就享受返屌人既樂趣去填補創傷 無限輪迴 為人處事唔夠圓滑eq唔夠高隨時做到抑鬱

唯一既好係你完全無時間洗錢/媾女 放假累到訓教 好快儲埋d錢就可以買樓再供養你老細後代

利申 叉左既civil eng
你咪入黎囉 入左行你咪知咩料
根本無需要擾敵 個個都行屍走肉得撚閒理其他人咩
真 有隻ive intern幫我手
仆佢個街 draft封email都玩十幾轉
唔知ive依家教乜撚
做呢行都聽唔明既話,其實可以驗下腦
數一數二,你話係咪金城?
Contractor , Main Coin, client我都做過,做contractor工作量最舒服,但預左老母成日比人屌。
做MC工作量係巨量,細MC可以準時放工走,大公司就買定睡袋,但無論點做,你都一樣會比人屌,但你可以屌返人。
Client工作量低於MC,但有巨大壓力,要顧埋工程前既design同cost,仲要岩用家心水,煩到西咁,唯一好處係得老闆屌你。

呢行d 人,無論工人定經理,都係吹水友,9up當秘笈,認真就輸了。你上級永遠想推哂所有野比你做,愈低層既人愈辛苦(唔計日薪工人)。

管工會屌工程師,工程師亦都必然會屌管工,互數對方,話係對方攪到工程進廢慢。
SC同MC每日鬥偷雞同鬥無賴。
MC,則樓,Client互相欺騙,錯對難分。

只能夠講,做工程既人,每日既良心,身心健康都會被腐食,冇一人可以幸免。
Transport marine
垃圾學校 咪撚再搞scheme
送堆無心做既人黎
我遇4隻thei
4隻都係on9
呢行有樣野係識人
條友識少少人
不過都就保佢唔住
一完scheme即踢
已經對佢好好
轉行保命
做得呢行就算唔立心不良
都成日會營住營住有人害你
想開心無鬥爭 難d咁囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞