認真問,點解每次入親工程post,個個都叫轉行?

460 回覆
12 Like 204 Dislike
香港講工程, 黎黎去去又係講建築
outdated
風間巴會叫你入行
真, 我依家3日, 有兩日WFH hea到爆
成班係咁屌,跟本有大把好做嘅位,又嫌人工低又嫌無前途,收得比較高嘅人工就一早預咗無work life balance 架啦,係叻嘅一開始就唔會讀工程啦,呢個分數搵到呢個人工賺哂架喇
其士?
咁撚熱,做咩要入呢行?
大佬 dse 25-26分 比人水左入poly civil
你估我地想?
有幾多人走咪要請返咁多人囉,好做嘅話就一早飽和,邊駛用咁多錢請人吖
真, 除咗唔會餓死之外零優點
人工又唔高, 識野又要多, 出去識女又俾人歧視, OT全行都要, 多老屎忽
13k 請你做ae, 做唔做呀
點解識女仔蝕底
30k大判n展 vs 25k銀行男
我諗啲人點都識揀掛
入咗行嘅人勸世你都唔L信
咁你咪入囉 第時唔好怨就得
唔係講笑, 你做大判即係多多少少要出入地盤, 真係會有一半港女先扣你50分
我知係好反智, 我都覺得呢種思維on9
但港女甚至好多香港人都係咁諗
落石屎連地盤工人都唔想做啵
邊間咁仆街 開名啦
咪係,講到幾辛苦,幾惡做
咪又係照返,又唔撚識叫老細+人工,減工時
講兩講就「你養我啊?」
養你老母臭閪啊,自己犯賤揀呢行怪邊個
因為工程十幾年前入行門鑑低,但因為個陣狂搞基建,導致人工比下有突。所以班冇乜料,純粹因為早出世入咗行,同時已經佔據住中層位,但又未去到老屎忽嘅二十尾至四十頭個埋,咪唔想更多人入行,拉低人工。
珍 企係到已經滴緊水

仲有4個月要捱
一定要出入甲級寫字樓 著suit
個tilte講出黎要威既!
工程?er...er.....係咪喺地盤返工架?
著牛仔褲反光衣咁肉酸
工程的確吸引咗一大班讀書唔算勁,但又勉強夠分入大學旣夾心人。

他地知自己一定讀唔到醫療科,但又心頭大想做專業人士有穩定收入,咪退而求其次,揀工程。

入咗行先發現大家係鬥勤力ot, 但又無相應回報,唔似nursing 瘋狂OT有allowance 。

搞搞下咪有怨氣囉。

其實他地唔知自己收入同前景已經比一大堆讀書超勁但揀咗讀文科,social science好好多
咁翻工都係為人工姐
讀書少邊有得我揀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞