淺談點解民主會令國家富強

163 回覆
132 Like 11 Dislike
人民發揮所長嘅制度唔一定係民主制度,而且民主制度唔會到俾所有人發揮。
之前有集午夜講場有詳細講過個集叫<民主可以當飯食>佢睇過一個地方經濟嘅成功有好多因素例如勞工﹐經濟政策而中國啱啱好有龐大嘅人口紅利﹐經濟又發展重工業主谷gdp同偷技術所以先可以進步咁多﹐而佢亦只係一個另類例子大把中東獨裁國家經濟都好差。
繼續獨攬人權吧
*大
可唔可以講多少少
諗下諗下古巴都係唔係幾啱
我唔係好明分配資源好有效率係咩意思
堅尼係數低?
老母做生意接觸過d伊斯蘭教徒
話佢地拜神大過天
一夠鐘就人影都唔見埋
連生意都唔做都要拜左先
從來唔會有完美同適合所有人既制度
堅尼係數低
我認為人材都係資源,但難以量化
古巴正正係人材錯配,的士司機由高學歷人士做,搵得多過醫生
當成個國家啲人都咁高學歷
自然有啲低下嘅工作都會有啲高學歷嘅人做

不過我覺得堅尼係數高其實係某種程度上令社會進步緊
你諗吓我做醫生要讀六年書先至有10萬個月,我去做侍應都有10萬個月,咁邊個仲會走去讀醫?(貧富懸殊低)
醫生呢啲高科技行業人工特高,先至吸引到多啲人投身依行,社會科技先會進步
其實赤貧先係真正要關注的問題
如果你講赤貧,我覺得例如中非嗰啲地方,政府幾民主幾廉潔都無用,果度的確係荒漠之地死位嚟 版圖太細根本唔會發展到,只能靠其他國幫手
聽過個講法話死症係冇海港運貨出去
一係就用貨車/鐵路運去沿海地方
但又會產生過境的問題 即係春袋喺鄰近國家手上
成本風險又會上升
所以呢d地方真係冇得救
一個國家無水已經輸咗5成,就算你唔同人做生意,自己國民都搞唔掂,繼而引發一大堆問題,然後惡性循環
完全站得住腳
但古巴唔係,教育上平依然唔高

津巴布偉堅尼係數高,但一直退步緊
所以堅尼係數只代表資源分配既狀況
但點解蒙古發展得到
比起非洲算係唔錯
民主國家之所以富強,
就係建基於將成本轉嫁去奴隸國家降低成本
蒙古都只係普普通通啦有畜牧業頂住
最少自給自足先
但係中非果啲農業又唔得又無曠又無石油,成個國家根本做唔到任何一個產業
某程度上剝削別國奴工係令民主國家受惠,但唔完全係
唔倚賴製造業既挪威同Danemark就係例外
中非共和國其實農業有一定發展,出口好多去法國
天然資源豐富,出口好多鑽石同金
民主,啲人會互相爭資源,整體比較富裕
獨裁,要搵更多保鏢守護寶庫,或者擠牙膏咁得閒益下啲人等佢地唔好謀反,視乎君主選邊條路而變得富強或者脆弱

民主並不直接令國家富強,但其社會的活躍性更具有創新的能力
是自由和包容的社會提供了富強的土壤
民主和富強一樣是這種社會習俗的結果,而不是原因
world systems theory
我唔係講緊中非共和國
我講緊係中部非洲
不過有產業只係第一步
我知啊,但中非共和國的確係喺中非
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞