淺談點解民主會令國家富強

163 回覆
132 Like 11 Dislike
下圖係民主指數,發達國家都係傾向民主程度較高

https://en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index

但點解呢
今次約略講下呢本書 Why nations fail: the origins of power, prosperity and poverty

此書並唔係直接解釋民主與繁榮程度,而係解構點解國家會貧窮同唔發達
作者提出其中兩個主因,一係殖民主義,二係獨裁政權
兩者都係屬於資源高度集中既體制(extractive institution)

前者如法國對非洲殖民,通過武力征服土地及剝削人民,將天然資源及其開發權利集中係殖民者手中,肥上瘦下,所以令非洲國家長期貧窮;後者如蘇聯,中央集權,令資源集中係少數企業及特權階級身上,因為佢地既權力足以影響資源分配。

個人而言,下放權力,即民主,除左令人民主導社會發展及接納多元聲音,更會令資源分散唔同階層,係經濟發展下齊齊分享成果。係生活條件滿足及改善下,人民先有資源各自發展,發揮自己所長,從而增加國家既軟、硬實力(soft and hard power)。

大家可以用以下兩點總結反駁藍絲及五毛:
1. 民主唔係選票及制度咁簡單,更牽涉資源分配俾大眾,分享經濟成果,令國家走上富強既道路。
2. 民主並無東西方之分。以中共式民主論調黎支持自己觀點既人係扭曲民主。民主程度其中一項指標係人民手中既選票可以帶黎既改變多寡(即權力)及部份人既選票權力會否比其他人更大。因此係權力均等既情況下,就唔會出現中央集權,資源就唔會過度集中,推翻中共式民主既論點。

本人全部都係自學,如有錯漏,歡迎補充及指正,我必定虛心學習

書本下載地址(可選pdf或epub):
https://www.pdfdrive.com/why-nations-fail-the-origins-of-power-prosperity-and-poverty-e157892932.html
👍
點睇香港同中國的發展?
好簡單嘅道理啫
點解會由蠻荒世界變成有智識嘅世界
係因為好多人都會諗好多創造性嘅野
要處理問題好多太多未知嘅領域好多未知因素
但亦有互相破壞同殺戮呢D行為
會影響人類發展
而出現左有利而合理嘅規則
就會變成冇咁易消滅全人類同時可以孕育更多識諗野嘅人
而最大問題係如果個社會令到大部份人好似牛羊豬狗一樣咁生活
人類同回到蠻荒時代有咩分別?
邊一方面
好明顯,中港係完全傾斜。
但中國體量大,係香港做份普通工,做中國既門戶,已經十分夠做。所以得益中較多。

如果以整個十四億人計,中國實在有可能因為權力集中,資源分配不均,導致per cap 既所有measure 都一直貧窮。 有錢只在一小部分人
我覺得民主對於國家的經濟發展未必係咁重要
甚至民主會影響經濟發展
因為當經濟發展到咁上下
人民就會開始爭取福利
人工成本上升d廠就會開始搬
中國同香港正正就係透過獨裁壓抑勞動成本先發展到經濟

而另一個重點係穩定
假如新加坡一開始就民主化 冇李光耀的話
唔同種族同文化應該會內鬥 然後內亂亂到痴左線?
其實有冇一個國家係一開始就已經係民主 然後真係發展到?
好似好多國家都係經濟發展到一定程度先開始民主化
印度算唔算國家富強?
我重點研究既係傾向經濟發展下,資源能唔能夠分享俾人民
經濟發展後資源仍然高度集中,對我黎講唔係一個理想國度

歷史冇如果,冇人知新加坡當初民主化會發生咩事
反觀多種族多文化係咪一定有嚴重內鬥,呢樣我有保留
馬來西亞係東南亞算相對穩定

日本係例子,二戰後美國強行將其民主化
呢樣唔知
「極權主義不是完全不道德的,它的封閉社會的道德是團體的或部落的道德 ;它不是個人的自私,但它是集體的自私。」《開放社會及其敵人》
有兩點討論

第一點係關於「民主並無東西方之分。以中共式民主論調黎支持自己觀點既人係扭曲民主。」呢點完全正確,民主定義同數學1+1係一樣,有嚴謹嘅理論定義,乜柒中國特色民主完全係呃人。不過民主始終係源於西方基督教文化,民主強調傾向個人主義,同好多地方嘅文化衝突,例如東亞儒家同中東伊斯蘭呢啲強調集體同上下尊卑嘅文化等等。

第二點係民主同發達國家之間嘅關係。當然你所講嘅資源分配的確係呀核心問題,然而我都想提出疑問,究竟係先發達後民主定係先民主後發達?民主體系一般係依賴中產階級去維持,而中產階級就係發展嘅產物,會唔會係國家富強導致民主?
我反而覺得係國家富強令民主出現,因為要有發展先會滋生中產階級,而中產階級知識分子就係推動民主嘅力量。中國呢個例子應該係例外,但係香港就可能可以印證上述嘅觀點,民主意識係80年代經濟起飛之後先逐漸喺社會發芽。
推 我好撚鍾意呢種有營養嘅post 好過其他單純屌熱狗/泛民post多多聲 就算唔參與討論就咁睇都覺得有營養
始終本書只集中講解點解一個國家會失敗,所以能夠引伸既聯想好有限

要解釋〝點解民主可以令到國家發達〞,就要再睇額外既書
日本好似從來都唔算係窮國弱國?
好似本身都已經有唔少過百年歷史的企業
樂於出國吸收技術帶返去日本 戰敗前已經有一定的技術同人才
然後食正越戰條水提供大量軍需品比美國

馬來西亞就真係唔知
第一點有野想指正
民主概念係源於古希臘;基督教文化推祟威權主義(authoritarianism)

第二點暫時未答到,因為民主唔係本書既重點。我要再睇額外既書先準確答到
未我認真研究前,我認為民主後發達,因為只有民眾擁有資源,滿足生活所需,先可以發展思想
多謝你
屌你 高質post
你想要咩例子?
我列左書本其中兩個例子
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞