淺談點解民主會令國家富強

163 回覆
132 Like 11 Dislike
保守vs 維新
好多保守地方嘅人都唔識欣賞其他事物
好視乎你睇緊邊個時期既日本
明治維新當然強,戰敗後當然弱

我著眼o係戰前戰時既日本過渡去戰後日本,因為日本係突然由威權變成民主

當然馬來西亞都有佢既種族問題,但放眼今日其實已經好穩定,亦曾有內鬥既時期(馬來亞緊急狀態、馬來西亞動亂)
多謝你
民主同富強係相關而非因果,背後都係愛自由嘅公民。
弱過歐美姐 同埋係當時日本最弱的時期姐
講弱 有排都未輪到日本啦?
就算戰敗左 民不聊生
但最重要係佢的人才同技術係冇失去到
有人才 有技術 有勞動力
亞洲四小龍咪係例子,雖然嚴格嚟講只係威權未到極權
台灣仲係一個經濟成長得嚟貧富差距無拉開嘅特例(直到民主化前)
如果以南非為例
權力先後由英國 波耳人 到廢除種族隔離
套用你嘅理論會點樣?
如果跟亞里士多德 呢種應該係貴族制同寡頭制嘅分別

利申 冇深入睇過
沙地、阿聯酋、卡塔爾
當然富強係有好多因素引致
中國首係獨裁得黎又唔為人民的國家

我覺得最重要係穩定
做唔到呢點的話應該幾難發展到
但係一個民智未開的民主國家好難穩定到
一朝天子一朝臣
今日應承完你點點點
第二日新政府上任就乜都推翻哂
邊個會敢黎投資?
除非個國家自己本身都有技術同人才 唔需要靠外國資金同技術
不過唔穩定的話一樣留唔住技術同人才 佢地一樣去寧願去外國(我覺得香港而家就係呢種情況)

不過我覺得呢個世代的窮國同窮人一樣都係已經好難上流到
唔似得以前的美國同中國 可以靠廉價的製造業起家再轉型
而家的技術已經比發達國家壟斷哂
唔係好似中國咁又偷又搶好難同發達國家競爭到
係因為發達所以有民主
定係因為有民主所以發達
根據你個理論,咁點解中國係世界第二大經濟體?
人多
人均完全唔入流
仲可能入中等收入陷阱
仲有政權和平更秩
唔係每次都要流血 打撚到d野爛晒
支那人應該好明白先係
印度垃圾堆咁都排第六
其實有冇一個國家係一開始就已經係民主 然後真係發展到?

挪威?
不過挪威好似係靠石油先起到家?
資源豐唔豐富都應該係一個國家發唔發展到的主要因素
講轉型挪威的確係成功
唔似得中東國家擺脫唔到石油產業(好似係?)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞