淺談點解民主會令國家富強

163 回覆
132 Like 11 Dislike
正如一開始所講,擁有資源後既人民,都需要自己發揮所長
冇人民自己既努力,國家都唔會富強

印度就係好例子,當然仲有種姓、文化、貪污等等既原因影響
其實做果一小部份既人係好事,所以奶共係合理不過
覺唔覺得套美式民主愈來愈難睇。場投票煮飯戲好似連戲都廢時做。
感覺唔係論點黎
滙豐:未來5年中國千萬富翁數量將翻番‎ 中產階層將超5億
https://www.hk01.com/article/628778?utm_source=01appshare&utm_medium=referral
病毒變種!你隨時被檢疫隔離。接收最新疫情警報,立刻下載App:https://hk01.app.link/LG71h8MfUbb
真係有睇?你套野係現代既現實世界向反方向行緊。
書生治國。
呢個係匯豐預計嚟,連數據都唔係
你真係有睇?
只係感覺?大家有眼睇金錢政治係點。不嬲都經濟獨裁,依家操控選舉,唔係集權?
我上面係講”將會” 。我係勸你向前望。對未來世界既改變,作更make sense 既prediction。
未來幾百年我唔識睇。講未來幾十年,有啲sense 都知會係點。
你勸你組織一下自己嘅思維同學下咩係論點
希望你快啲讀完書,出嚟社會做野。
我唔想同一個一句”預計”就否定hsbc經濟學家既連登學者講論點。連登學者
連登學者論政係我呢兩年見過最愚蠢既事。
反而係問「民主化」會唔會令國家富強喎⋯
收皮啦,五毛狗
特登入黎正經post搞事

唔撚洗理條撚樣,愈覆佢愈中計
“HSBC 經濟學家報告只係預計,不是數據,所以不值一看” 呢個就係你既低級論點? HSBC 經濟學家作呢個預計又用左咩數據去估算?用你d民主數據準d? 連登學者論政係無用的。乖乖地讀完書出嚟社會作實質貢獻吧。
真,就算讀社會科學第一堂都會教correlation does not prove causation
上面位巴打,北歐行社會民主 social democracy ,貧富懸殊不嚴重的,貧窮懸殊係因為資本主義。呢點亦再次證實correlation does not prove causation. 我見到樓主個標題已經覺得好底質。
所以貧富懸殊唔關民主事,係關社會經濟或者資本經濟事
我認真覆樓主。令經濟富強既主要原因係資本主義。中國同美國係地球上經濟上最資本主義既地方。另外,個人睇法,資本主義既本質就有利一少撮人既利益,係有菁英領導社會既意識型態,姐係20.80.法則。20%人控制80%人既資源。本質上同主權在民,民粹主義有根本性既衝突。經濟向右,政治向左,會發生好多矛盾。美國正正面對緊呢個問題。所以你會見到上年選舉金錢霸權既鬧劇。中國就政經合一,中共用佢既公權力或者你地講既極權去制衡。最後,為咗經濟,兩舊都係屎。邊舊無咁臭。
歐洲果套注重人權,平等,福利,均富,注定行唔到資本主義,經濟我唔睇好。至於中國定美國邊套會贏我覺得未有定論,但有投資開,睇新聞既(唔係政治官員嘴炮果d) 相信會睇到個勢係邊度。
睇下我下面講乜。
發達國家先有資格玩民主樓主倒果為因
民主後先發展經濟

挪威咪係
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞