柯潔:看不到AI對圍棋的愛

430 回覆
45 Like 242 Dislike

知喇知喇
在座任何一個CC台鍵國手足都有用過佢
得未
Alphago:看不到柯狗有圍棋的技術
可惜大陸人嘅愛係,係無心架
可惜大陸人嘅愛係,係無心架

仲笑9人冷冰冰
無愛但有實力先最抵死
愛與和平佔領圍棋
同國術撚打輸話國術喺擂台發揮唔到冇乜分別
老老實實,如果李世石跟住AlphaGo同佢捉,咁有冇愛?
真係唔知有咩好笑,當你窮一生既時間去讚研一樣野,去到世界第一呢個位置,對自己一定有絕對既自信,李世石係,佢都係。

但係面對既對手連人都唔係,能力就遠超自己。我諗佢打前已經知道係必輸既局,但係佢都必須要打,無人理解到個種心情?
忘了愛
ai 點解冇愛
樓主節錄既係其中一段,其實原文寫得幾好。

決戰前夕,感慨萬千...

在這個特殊的時間,我有些話想和熱愛圍棋、關注圍棋、關注我的朋友們說:

無論輸贏,這都將是我與人工智能最後的三盤對局

很多人可能會問為什麼?

其實私底下我已經與朋友家人說了很多次這樣的想法,現在的AI進步之快遠超我們的想像。像國產的絕藝、日產的ZEN雖然和AIphago還有著較大差距,但已經表現出超強的實力了...我相信未來是屬於人工智能的。

可它始終都是冷冰冰的機器,與人類相比,我感覺不到它對圍棋的熱情和熱愛。對它而言...它的熱情——也只不過是運轉速度過快導致CPU發熱罷了。

我會我用所有的熱情去與它做最後的對決,不管面對再強大的對手——我也絕不會後退!至少這...最後一次...

拼盡全力後,無論結果...管他口中是是非非,來一首《滄海一聲笑》..豈不美哉、快意?我淡然笑到...

不眠夜,且看且珍惜,請大家欣賞我最後的三盤人機大戰。

好多人段章取義

當日誇下海口,今日揾定落枱階
係有進步
老老實實,如果李世石跟住AlphaGo同佢捉,咁有冇愛?

有冇睇塔矢亮點樣撚跟住佢捉條友
柯潔要用所有熱情和技巧與它對決!

然後佢輸9左
人地係世界第一,絕對有資格講呢d
點都需要講d野維護人類既尊嚴
唔通話“ai好撚勁呀我地點都贏唔到架啦收山啦”咁呀?
連登仔唔好見到支那就反上腦先

雖然唔鍾意佢一開始咁撚串
但佢唔咁講 唔通講我地職業棋士可以全部收皮
如果講果個係日本人
連登仔一定成地濕曬
alpha go係冰冷
但背後包含左創造者既對科技既熱誠同愛
真係唔知有咩好笑,當你窮一生既時間去讚研一樣野,去到世界第一呢個位置,對自己一定有絕對既自信,李世石係,佢都係。

但係面對既對手連人都唔係,能力就遠超自己。我諗佢打前已經知道係必輸既局,但係佢都必須要打,無人理解到個種心情?

咁當初又串柒柒?自信和自大係二回事,打贏李世石嗰下,佢都應該尊重返對方:alpha go個製作團隊。遇到實力相約的對手點都應該有返啲尊重掛。

但直至係被master打柒之前佢冇

如果講果個係日本人
連登仔一定成地濕曬

如果如果
如你老母咩
日本仔有冇周圍串鳩人呀
比賽之前串柒柒
輸左就打篇垃圾扮死狗
係咁有愛唔係比賽之前打?
老老實實 幾佩服佢

如果講果個係日本人
連登仔一定成地濕曬

成日講如果,如果你阿媽係雞,全世界一定拍爛手掌
網絡紅人係咁
要講啲智障說話俾班粉絲打J
笑死,人地世界冠軍串得起。連登仔,鍵盤冠軍
alpha go係冰冷
但背後包含左創造者既對科技既熱誠同愛

it9既熱情
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞