柯潔:看不到AI對圍棋的愛

430 回覆
45 Like 242 Dislike
打返場友誼波先啦
Ai唔愛圍棋都贏你
事實證明 連登仔真係智障

用自己思維去諗圍棋人類最強

人地IQ唔知高你地幾多倍啦 係度講經
咁真係唔夠勁你想佢講乜
人類的確已經贏唔到
你知9成9輸仲要上去同佢捉
樓主好有潛質做報紙佬
世界級標題
超級電腦係咪專門用係圍棋?
定係咩棋牌都贏硬?

Btw其實人輸比電腦好可恥咩
點解咁悲壯
笑死
超級電腦係咪專門用係圍棋?
定係咩棋牌都贏硬?

Btw其實人輸比電腦好可恥咩
點解咁悲壯

係整一部電腦去學圍棋
咁都有盲撐

連登仔以為人地都係得把口鍵盤戰士, 自然笑左先
9成9連盤棋都唔識睇

識睇就唔會笑啦
換着如果李世乭咁講 你地就話佢係哲學家

駁唔倒,因為佢係蝗就瘋狂落井下石

人地贏過

贏到一場咪有資格咁講

先唔講今次ALPHAGO比上次運算多左十倍 即係更強
但柯潔都係輸半目 可以話僅敗

仲有兩鋪 佢絕對對得住佢人類最強呢個名啦

連登仔以為人地都係得把口鍵盤戰士, 自然笑左先
9成9連盤棋都唔識睇

識睇就唔會笑啦

識唔識都唔緊要 只要佢係蝗就屌就要踩

人地贏過

alphago進步左十倍了
樓主節錄既係其中一段,其實原文寫得幾好。

決戰前夕,感慨萬千...

在這個特殊的時間,我有些話想和熱愛圍棋、關注圍棋、關注我的朋友們說:

無論輸贏,這都將是我與人工智能最後的三盤對局

很多人可能會問為什麼?

其實私底下我已經與朋友家人說了很多次這樣的想法,現在的AI進步之快遠超我們的想像。像國產的絕藝、日產的ZEN雖然和AIphago還有著較大差距,但已經表現出超強的實力了...我相信未來是屬於人工智能的。

可它始終都是冷冰冰的機器,與人類相比,我感覺不到它對圍棋的熱情和熱愛。對它而言...它的熱情——也只不過是運轉速度過快導致CPU發熱罷了。

我會我用所有的熱情去與它做最後的對決,不管面對再強大的對手——我也絕不會後退!至少這...最後一次...

拼盡全力後,無論結果...管他口中是是非非,來一首《滄海一聲笑》..豈不美哉、快意?我淡然笑到...

不眠夜,且看且珍惜,請大家欣賞我最後的三盤人機大戰。

好多人段章取義

寫到天花龍鳳都係熱情輸左比cold logic.
不過如果有朝一日我嘅功能完全比機械取代 情感上係sosad嘅
唯有轉做d未取代到嘅野

人地贏過

咁又點
人地起碼證明過自己

你咁講
保特之前既世界冠軍係咪都係垃圾
都唔夠保特快
屌啲人仲話唔想見到佢輸
我依家不知幾心涼

人地贏過

咁又點
人地起碼證明過自己

你咁講
保特之前既世界冠軍係咪都係垃圾
都唔夠保特快

唔係 因為柯潔對李世石羸多輸少

保特根本唔存在輸呢個問題

你個比喻本身已經錯
樓主節錄既係其中一段,其實原文寫得幾好。

決戰前夕,感慨萬千...

在這個特殊的時間,我有些話想和熱愛圍棋、關注圍棋、關注我的朋友們說:

無論輸贏,這都將是我與人工智能最後的三盤對局

很多人可能會問為什麼?

其實私底下我已經與朋友家人說了很多次這樣的想法,現在的AI進步之快遠超我們的想像。像國產的絕藝、日產的ZEN雖然和AIphago還有著較大差距,但已經表現出超強的實力了...我相信未來是屬於人工智能的。

可它始終都是冷冰冰的機器,與人類相比,我感覺不到它對圍棋的熱情和熱愛。對它而言...它的熱情——也只不過是運轉速度過快導致CPU發熱罷了。

我會我用所有的熱情去與它做最後的對決,不管面對再強大的對手——我也絕不會後退!至少這...最後一次...

拼盡全力後,無論結果...管他口中是是非非,來一首《滄海一聲笑》..豈不美哉、快意?我淡然笑到...

不眠夜,且看且珍惜,請大家欣賞我最後的三盤人機大戰。

Wow寫得幾好
其實大家都知人類捉棋一定玩唔過電腦
夾硬一齊玩有乜意思
睇開啲咪冇野
保特會唔會話要維護跑手既尊嚴同法拉利賽跑?
其實大家都知人類捉棋一定玩唔過電腦
夾硬一齊玩有乜意思
睇開啲咪冇野
保特會唔會話要維護跑手既尊嚴同法拉利賽跑?

應該係同機械人跑會岩D
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞