冇勇氣去死

319 回覆
49 Like 249 Dislike
未聽過你講,唔知會唔會明
但如你肯講 我肯聽
但我冇朋友
上嚟一齊傾下囉
好奇一問點將部電話左手交右手
屌會期待開返電話之後有miss call 或者message 架 不過9成無 有都係唔關事嘅message 講到尾都係想人理下自己
喺呢度試吓講出嚟 等大家幫幫你呀
話唔定講講下會畀你識到朋友呢
大家做左第一步, 你都踏出第一步啦
快啲搵個識嘅人
約出嚟坐下
同佢訴苦又得
齋坐都得
會舒服過自己一個人面對好多㗎
加油
雖然我哋實質上冇辦法幫到你
你面對嘅難題亦都未必一時三刻解決到
但你要相信,時間總會為事情帶嚟轉機
傷口始終都會結痂
雖然我哋唔認識對方,但見到你灰心,都想出少少力關心你、安慰你
你絕對唔係自己一個

肚唔肚餓,你有冇乜嘢想食啊?
不如我哋食少少野先?
同你情況一模一樣
你呢句同問有抑鬱嘅人點解會抑鬱有咩分別
我同你差唔多 捱得好辛苦
我自己因為某個原因要堅持落去
途中將朋友兩個字睇得好重要
為左得到朋友活得越黎越卑微
然後換黎既 就係出賣 欺騙 落井下石

打個比喻 我地呢類人 一直都企係懸崖邊緣
每日都期待有人可以叫我地番過黎
但往往只係比人親手推落去
當我地一個人辛辛苦苦爬番上黎之後
換黎既反而係本末倒置既指責

所以 我唔會叫你睇開d 搵人傾
因為我好清楚你唔係唔想做 而係做唔到

套用一句台劇既對白:
「他們需要的不是死亡的勇氣,而是活下去的希望。」

如果你上得黎開post 我相信你潛意識並唔想結束
而係係到求救
你要做既 係搵一樣痛苦根源(例如朋友)以去既野去轉移視線
興趣 家人 anything
我自己都走緊出黎
係難 但一旦個人比得麻木 至少我地會過得輕鬆 d
講得啱,堆賤人未死我地更加要好好活下去
呢個世界上 好多人應該要死 但一定唔係你先
你喺到講自己想死,證明自己未想放棄
係想向人求救
唔好放棄機會住
不如我哋傾下?
我想聽你講嘢呀
如果無朋友,咁不如喺最後呢次機會講俾我哋聽啊?
我哋都有時間、有興趣聽你講嘢架

我都無咩朋友,近排搵緊工,連公司電話都無人搵我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞