冇勇氣去死

319 回覆
49 Like 249 Dislike
好多善良嘅人的 你都善良嘅話就會遇到
不如畀的我做你朋友啦
無工番 可以24/7吹水
我之前都係咁嫁 日日放負😂
依家開心番
既然點都要死
依家仲有氣有力咪對自己好啲囉
睇戲 食野 去沙灘 想做咩就做
無錢就去打下牛工
橫掂都唔會發達 😂😂
我都成日有問自己
應唔應該再抱有希望(對識朋友)
但係一次又一次既挫敗 其實真係好磨滅人既信心
以前自己好在乎 重視其他人
慢慢發現自己只係一個笑話
到而家一日比一日麻木
不停咁同自己講 無論點都唔可以心軟 唔可以再回到以前
應該咁就一世
孤獨 可能比受傷更加舒服
可能圈子問題 同埋出事睇住我個啲都係由細識到大
有幾個中同 有個機鋪識
係工作社會上係唔會有朋友(至少我係咁
行出左第一步 唔好再望返轉頭
可能我講出黎你會覺得諷刺
但有時候自己一個唔開心 我覺得係最舒服
我唔想再比人見到懦弱既一面
你既然用得麻木呢個字 其實心入面都仲有條剌
未放得開 比啲時間自己
亦都記住一樣野 無需要去為左迎合人去埋沒自己
仆街啲咁講 任何人都有佢既利用價值
有人上前去認識你 唔好太過上心住
當個普通朋友咁去做
唔好因為以前唔好既事 而收埋自己
你孤獨左一段時間 以前亦都衰過
你應該好易感覺個個人係真心定係點
當你感覺到個人真心既時候 採取返相對既態度
一段關係 無論愛情 友情 都好 都冇得勉強
最重要先保護自己

其實我知道重友情既人遠遠大鑊過重愛情既人
重友情呢啲情況 少啲人會去理解
因為重愛情既人數量永遠遠超重視友誼既人
希望你可以快啲走出傷痛
有啲咩事 咪係到留個言 同你吹下水
You are not alone!
C打頂住!!!
你喺邊
曾經都同你一樣
有排好想死 見到刀就想一嘢𠝹落手
認為自己係一事無成嘅loser 人生無意義
缺點多到好憎自己
近排先好啲 做完運動會feeling better
人就係要生存 去尋找當中意義
經歷過生活嘅磨鍊 先會有更好嘅成長
加油絲打you are not alone
想傾訴可以搵我哋傾
但你的心不在乎,看來... ... …的痛苦,已令你完全地陷入絕望之中,甚至覺得生無可戀.或許,你認為... ... ...是你人生之中經歷過最大的打擊,因此令你下了這個死亡的決定。不過,在人生眾多重要決定之中,自殺肯定是最矛盾、最痛苦,並且是最重大的。因為,這個決定是一個永不能回轉的決定。我相信,你不是嚮往死亡,只是活得很苦。自殺不是你想選擇的,更不是你唯一的選擇,只不過你所面對的困境和痛苦好像超越了你所能應付的。

生與死的決定權,總是在自己的手裡,是沒有人能強迫的。你既然已對生存無望,何不拋開一切包袱,停一停下來與我們傾訴一下?

我們的網站是 www.help4suicide.com.hk,那裡有一些與自殺有關的人與事,你可以隨心看看( http://www.help4suicide.com.hk/myth_showlist.php )。 你更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴,將你藏在心裡的痛苦,告訴我們吧!

《自殺.自療.互助舍》
唔好死。死左唔會去異世界嫁。重新投胎去支那。印度。緬甸呢d極權國家係接近100%嫁!

你諗清楚呀
希望佢真係唔好養
養養下自殺死撚左去 隻狗點算 完全係不負責任 勁兒戲
又話見人地公屋養得 佢自己都可以
咁點解年中咁多人自殺成功 佢又...
樓主還好嗎
應該返左去做肉便器
遲d再俾人飛再出嚟作死博同情
或許我不能完全了解你內心的痛苦,但我也曾置身於無助和絕望之中,明白身處痛苦是怎樣一回事。無論你的是否想放棄自己,也希望你不要將困擾藏在心裡,因鬱結和壓力積存得太多太久,到情緒爆發時可能已超出你所能控制的程度。

你不如停一停,到我們的網站 www.help4suicide.com.hk 。 那裡有一些勵志故事、有趣短片,也有與自殺有關的人與事,你可以隨心看看。您更可以進入網站內的『Chat窿』(星期一至五:下午4時至凌晨1時;星期六、日及公眾假期:晚上8時至凌晨1時),即時與我們的義工在網上交談,或致電我們24小時電話熱線2389-2222,與我們的義工傾訴。

我們願意聆聽你的心聲,伴你一起走過這段艱難的時候!只因『晴天雨天要樂天,難關難過總會過』!

《自殺.自療.互助舍》
樓主please stay with us
有人等緊你
你可能會愛上嗰個人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞