買TQQQ買到破產日記

453 回覆
92 Like 13 Dislike
少少意見

1. 巴打啲操作好多都係 感覺 好似,感覺炒股通常就會燈短炒最好用返技術分析

2. 巴打睇市場趨勢,哩套策略唔係玩日日day trade/swing trade,因為普通散戶睇超短趨勢一定慢過市場,所以左一巴右一巴

散戶睇macro trend最好睇半年至一年嘅大trend,睇定就坐穩,
例如覺得係經濟復甦同通脹主題繼續run嘅話就hold實價值股
覺得成長股已經跌到fair value而且利空出盡就hold實成長股
覺得泡沫就減倉清倉(不建議做空美國,做淡勝率先天低過做好,除非好有信心eg有料到計到條數)

真心散戶短炒得TA係做到,event driven唔夠能力做,睇trend/消息玩短炒基本上死硬
Lm
lm
宜家開始試緊ta
W1總結
portfolio收盤 2104.09 週回報 (2104.09-2283.73)/2283.73=-7.866%
之後會學同用多D TA
你不如試長揸
咁鍾意出出入入
day trade妖股好過啦
算鳩數啦
@全倉TQQQ
開市郁咗先嚟跟,死得啦
你自己睇圖,買完擺一年半載贏定輸?
你嗰啲出出入入係掂,一早就人做咗,啲嘢得你諗到?你真係叻過人又唔同
W3D1
Rebalance到2000蚊tqqq
Pos
19.72 tqqq
206 cash
原因 繼續用ta 判斷係上升trend
驚decay 所以做rebalance
驚decay姐係你覺得係上落市 唔係Uptrend
睇下humble trader , day trader 一日10k 美金
你超短線唔洗驚decay
decay足3個半月先耗損4%左右

Leveraged ETF 討論區
https://lih.kg/tkoknoX
#260 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
tqqq升咁多都無賺咩
搞咁多野把撚咩
呢兩星期 逢低入貨
宜家賺唔少
轉個頭又升返過一百
你唔又出又入
已經賺緊
橫盤咪月供當抵銷decay同加倉 升就食哂波幅 跌就all in身家 easy money
W2D2
波幅唔大唔rebalance
Pos
19.72 tqqq
206 cash
原因 繼續用ta 判斷係上升trend
買etf買到每日都要操作

樓主你係掂嘅
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞