買TQQQ買到破產日記

453 回覆
92 Like 13 Dislike
幾萬美都開post,你輸過150萬未
弱智仔

留名恥笑
笑死 呢個po好睇
W5D5
冇trade
Pos
15.836 tqqq
187.24 casg
原因 trend following 繼續用tqqq 未準備好下個strategy W6 用住宜家呢個先
W1總結
portfolio收盤 2104.09 週回報 (2104.09-2283.73)/2283.73=-7.866%
之後會學同用多D TA
W2
收盤2432.69 扣200後 2232.69 週回報6.11%
W3
收盤2040.78 週回報-16.11%
假設W1 放100蚊宜家得番82.013 回報率-17.987%
W4
收盤1916.78 週回報-6.07%
本週教訓 我未有足夠實力玩option 專注3x etf好d
由頭到尾compounded return -22.97%(假設W1 放100蚊中間冇存錢提錢宜家得番77.034)
W5
收盤1925.27 週回報0.44%
仲未準備好新strategy測試 會盡快
由頭到尾compounded return -22.63%
輸 應該開post 到宜家400幾 每星期會小總結一下
好似好多人討論緊應唔應該長渣TQQQ
我都講下少少睇法 LOL
其實leverage ETF主要有兩大缺點 1.管理費高 2.唔rebalance會decay
不過其實decay 有兩面睇
如果你既技術好平凡每次買賣都係羸少少or 輸少少咁 時間長絕對會輸左少少比decay
但如果你既技術係好勁or 好差(好似我咁) 每日既三倍日結就會令你有compounding effect 贏既會因為之前贏既三倍左賺再多 輸既會因為之前輸多左三倍輸少D
我呢到用左excel simulate 10日 每日升1%or 跌1%比大家睇
可以見到如果你輸足十日 or贏足十日 直接買TQQQ (EXCEL到用3X 最低個return表示 ) 會比用3倍錢買QQQ (1X return*3) 結果好2.5% 到3% 但如果贏5日輸5日就會係差3%

用實數其實都可以見到 2020年3月底去到宜家 TQQQ升左410.1% 三倍錢買QQQ先得84.9%*3=254.7%

但1月4到宜家 TQQQ升24.4% 三倍錢買QQQ係9.2%*3=27.6 %
有無諗再學過炒股?有無覺得自己再咁樣都係差唔多?
如果跟足strategy 應該唔會輸好多 但成日衰忍唔到手唔跟
Strategy 有無set tp sl ,正常一定有
咁你跟足咪得
可以有彈性但初學唔跟足會唔會無咩意思?
宜家開始跟足啦 係之前手痕姐 LOL
W6D1
冇trade
Pos
15.836 tqqq
187.24 casg
原因 trend following 繼續用tqqq
其實真係賭美國國運,同埋避到滅世棍就贏
連登仔超長線 : 1年
W6D2
冇trade
Pos
15.836 tqqq
187.24 casg
原因 trend following 繼續用tqqq
但qqq跟ndx而唔係ixic喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞