Viu老闆好藍架!!!

780 回覆
4342 Like 160 Dislike
擺撚明啦,得一個post,連光復香港都唔敢講
吓 憎tvb唔係因為佢黨台?
我之後嘅回覆有講
香港人戒唔戒得哂一樣野
有兩個因素不得不考慮

1)可取代性
如果一個單位,係獨市生意,顧客難有替代品,例如黨鐵、水電媒,M記係屬於廉價快餐店,就會相對難取代
如果一個單位,對行業從業者係獨市工作機會,例如電視台,亦會相對難取代

2) 奶共程度
背景、言論、人物等全部要納入考慮

現實一點去睇
容易取代,高奶共程度,就最受抵制,例子有美心同吉野家
難以取代,高奶共程度,有心但好難抵制,例子有黨鐵
難以取代,低奶共程度,抵制意欲比較低,例子有M記,viu
易取代,低奶共程度,都會會俾人抵制,例子有少少藍色嘅茶餐廳

呢個係一個人性表現
你靠屌係唔會改變到
就好似心理學嗰啲旁觀者效應,唔係屌完就搞掂
你去分析一間野會唔會多人抵制,可以放返落呢個matrix,就理解到點解好似出現某啲人口中所謂雙重標準嘅情況
其實就唔係雙重標準
同意 抗爭條線每個人都唔同
最緊要做完自我感覺良好

雖然我有搭黨鐵 但無食M記叻叻豬
新聞部又有打壓,又支持国安法都低?
吉野家衰抽起廣告已經俾人裝修啦

viu抽起成套矛盾都只係低
pr狗死全家!!!
個高與低根本係佢地自己定
似係 依個係佢第一個post
之前有黃人留係cctvb就話助紂為虐要人辭職
viutv打壓王丹、梁天琦就可以
重成日話夜晚多PR踩viu
咁點解viu打手個個要等朝早起身返工先黎料
外國大把好野睇啦
ViuTV啲劇,演員,歌手,MC冇一個係掂
仲話要衝出國際
viu tv老闆係藍
但我起碼知道viu tv有藝人係黃
tvb一見係黃就雪撚到你個孫出世
都仲雪緊
上面講左

奶共言行:
信報聲明
抽起矛盾

沒有奶共言行:
李家撐共聲明好多遲出,或出到模棱兩可
屈臣氏曾經送飲品去黃店派,最後俾人問嗰陣時話係promotion
Now新聞相對持平
Viu冇封殺黃藝人
俾反政府訊息歌曲/節目出,包括山下見,一百毛分獎禮
除咗跟大隊嘅嘢,冇搶口自己走出來屌示威
Viu買投名狀自己譯廣東話,推廣廣東歌

大家可以繼續完整呢張list
然後全面啲咁睇viu呢個台

重有佢唔敢講光復香港
你證明到我就去食請比證明
tvb咪有森美
光復香港,香港獨立
劈頭第一句就話人睇TVB你又真係好撚柒戇鳩既
咁我唔搭黨鐵 但有食吉野家有無問題 算唔算雙重標準
你講有撚用咩,而家樓主唔撚敢講
咁呢D 野話唔埋既, 過幾年咪知佢地會柒出定衝出國際
睇#463
每個人自己評價

其實呢樣唔使有共識
如果睇完之後,覺得低程度,咪支持
覺得高程度,咪唔支持

好多人持同一睇法,就叫主流睇法,反之少數睇法
其實就係咁渣嘛
咁你應該努力啲推廣外國啲好嘢
令多啲人離開免費電視
無錯
但好多人都唔當ViuTV抄人係一回事
屌TVB抄人但ViuTV一樣係抄,仲抄得好明顯好出位下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞