有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike
如果係it到做BA跟 AML system前景好唔好,我見有同事做左年幾轉左去FCC做user
有無巴打已經收到capco offer?

有FI legal梗係做legal啦
Legal級數高過compliance

入到PCLL 就係 唔係既話大家差唔多,入左PCLL 都要入到大firm la
compliance 位過百萬年薪架

大佬compliance有幾多人做到過1球年薪呀
LEGAL就大把喇

講真legal 都唔係話搵好多
Law firm partner 你要搵到數
Btw even deacons / Clifford chance trainee/ associate 都唔係太高人工 around 40-50k 聽聞
你仲要睇law / compliance 個入場門檻差好遠wo
仲有做得senior in compliance 個trend 都少左law background 因為compliance knowledge 唔夠

top tier i-firm training contract係4xk - 5xk
係law fg嘅價
你做幾耐compliance先做到呀
冇乜可能同一個年資 in house legal會低人工過compliance

係無乜可能same exp with same salary
但入top tier law firm 既entry requirement 大過compliance 好多姐.
如果係top tier ibank compliance analyst 都可以搵到30-40k
想講legal 太competitive 姐

又話compliance 好好境? 30-40k big4價渣咼

Big4 價 係講緊managerial grade先有呢個數
Analyst 係講緊entry level ..
Anyway 少少資料啦
Fintech on AML
用big data去screen out suspicious transaction + source of fund
以ai 呢家既發展 可能有少部份既aml 會比take over
Anyway 少少資料啦
Fintech on AML
用big data去screen out suspicious transaction + source of fund
以ai 呢家既發展 可能有少部份既aml 會比take over

但都係講緊大行 好似大貓果d 已經行緊呢條路
我讀緊acct 諗住會向compliance 呢條路發展
但係我應該一出嚟就做compliance 定係audit firm浸幾年後先跳去做會比較好
同埋想問compliance entry level 人工係點
但係我應該一出嚟就做compliance 定係audit firm浸幾年後先跳去做會比較好
同埋想問compliance entry level 人工係點

Compliance entry level都有唔同position
最易入嘅應該同big4 一入職差不多價
Compliance intern留名
其實唔明點解要請咁多人 其實做既野都好機械化

所以你唔好以為自己係compliance囉...
門檻咁低 你覺得有咩前途可言呢?

Which firm

有big4就做big4啦梗係
起碼考到牌任你揀
但係compliance嚟講 講緊真係compliance果啲
係好少entry level收freah grad
有冇人做BOC compliance?

做緊,想知d 咩?

你係咩post? 工作量好大?

做 transaction monitoring

無窮的case, 你想日日做到八九點都得,不過我日日六點走

唔鐘意工廠式生活,所以好快會辭職唔做

我都係TM wor巴打

Ching 你果邊工作環境點?
做compliance考CFA有無幫助? 已經入左行

咩compliance先
唔好CDD KYC 銀行AML當係喎...

CDD KYC AML 其實當係operation 既一種

Licensing, 覆 SFC enquiry 果啲
CDD KYC 有front line and client service 做
淨係想問做compliance 既需唔需要CFA
唔係為入行
因為統粹無野做想進修下

CDD KYC AML 其實當係operation 既一種

同意
Compliance 通常最多都係update d CDD KYC policy/ regulation
如果呢個post講做緊compliance既巴絲
都唔明做咩仲要講呢啲

CDD KYC 有front line and client service 做
唔係為入行
因為統粹無野做想進修下

冇用
反而CPA仲可能有D用..

唔係為入行
因為統粹無野做想進修下

冇用

本身係想考cpa 不過charter唔到

唔係為入行
因為統粹無野做想進修下

冇用

本身係想考cpa 不過charter唔到

因為有CPA
做6號牌,TAX果D有優勢
當然CFA可以令你熟products啦
兩睇啦
呢D都係高級少少既compliance做既野
但唔會話幫好多好多既
想問下如果big 4 forensic 同 FI in house compliance 比
邊個方向會好啲?

悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

quit 囉

交流下姐
唔洗咁惡既巴打

好惡咩?有幾惡?
份工唔啱自己, 好後悔, 好悶, 仲唔quit等乜?
唔好浪費時間, 向自己有興趣既行業發展, 把握青春, 其實仲好

當你10年後回想, 一定會諗, 要趁後生轉工轉行
做自己有興趣既野好過

巴打經驗之談?
thx!我會參考你既意見的!

只有做你鍾意既工作, 你先會120%心機去做, 放工都會諗件事點做得好
先會主動去了解好多同工作相關, 但未必一定係你範圍內既野
咁先會學得快, 出色過你既同事, 升得快, 人工加得快

如果份工你覺得好悶, 返工好似返地獄咁, 你唔會有心機做好件事

compliance係咁, 其他工都一樣係咁

但我未知自己岩唔岩做compliance
7月頭先開工
我做完先confirm到
我本身讀it出身 所以對compliance係0認識
想搵下係咪自己既niche先

Sor 推翻上黎
想問下in compliance 有無話require 咩特別qualification
係咪恆生cdd請左,報咩hsbc位都會unsuccessful 你

唔關事
恆生CDD好似直接面試但用agent 出合約
你係AM or officer ?

Officer
我黎緊要見hsbc amli officer
有冇前輩in過 考咩

絲打係邊到apply?
我都想搵
hi 我都收到offer呀
做transaction monitoring and investigation
呢範其實係做d咩
我都係7月返工呀

恆生?

capco
係hsbc返工
做transaction monitoring and investigation
其實我都唔太知係做d咩

我都係capco wor

Capco過多半年就會開始炒人

巴打
新年推一推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞