有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike

巴打聽日返邊間?
我都係fg 7月返工

你會後悔

點解呀

悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

quit 囉

交流下姐
唔洗咁惡既巴打

好惡咩?有幾惡?
份工唔啱自己, 好後悔, 好悶, 仲唔quit等乜?
唔好浪費時間, 向自己有興趣既行業發展, 把握青春, 其實仲好

當你10年後回想, 一定會諗, 要趁後生轉工轉行
做自己有興趣既野好過

巴打經驗之談?
thx!我會參考你既意見的!

你會後悔

點解呀

悶到嘔

悶唔算一個concern啦
問題係前景如何
想做1-2yr跳big4 大唔大機會跳到

1,2年轉BIG4你係咪諗多左
除左你做IBANK啦
你諗住big4做咩先?

想做advisory呀
大約要幾多年exp先入到big4
定我應該9月再報多次big4 grad prog算

big4 compliance advisory唔覺有多堅, 只有好少情況下先要請external comp adv. 法律出事, 直接搵大律師行. in-house又有compliance, 又有internal audit, 鬼駛 big4 compliance?

我就覺得big 4 compliance advisory遲早收皮

但都有機會轉過去?
想知big4如果exp hire 實際會請咩candidate
悶到嘔

悶係因為你低級, 做D routine野

你試下跟manager去同sales head開一次會

包你永世難忘

講得好
junior做routine悶就梗嫁啦
做大咗又真係同RO MANAGEMENT講下數 真係做advisory咁

點解呀

悶到嘔

quit 囉

交流下姐
唔洗咁惡既巴打

好惡咩?有幾惡?
唔好浪費時間, 向自己有興趣既行業發展, 把握青春, 其實仲好

做自己有興趣既野好過

巴打經驗之談?

只有做你鍾意既工作, 你先會120%心機去做, 放工都會諗件事點做得好
先會主動去了解好多同工作相關, 但未必一定係你範圍內既野
咁先會學得快, 出色過你既同事, 升得快, 人工加得快

如果份工你覺得好悶, 返工好似返地獄咁, 你唔會有心機做好件事

compliance係咁, 其他工都一樣係咁

但我未知自己岩唔岩做compliance
7月頭先開工
我做完先confirm到
我本身讀it出身 所以對compliance係0認識
想搵下係咪自己既niche先
講得好
junior做routine悶就梗嫁啦
做大咗又真係同RO MANAGEMENT講下數 真係做advisory咁

你無返10年經驗, 人地叫你比advice, 你都唔敢比啦比advice?
SFC D信你識唔識答?
SFC依家要compliance head當係key manager要註冊埋
你個advice一錯, 監都有得你坐

你要夠堅料, 先可以比COMPLIANCE ADVICE

當然仲要識點樣灑SFC啦
睇你點interpret SFC code guideline sfo
再點樣死撐自己有做 其實冇咩點做啦
對regulation, 你要熟過regulator
對sales practice, 你要熟過sales
sales問條問題, 豎起條尾, 你都已知佢背後想玩乜
你先有資格比compliance advice

big 4 compliance, 其實遲早收皮
點解世間有compliance? 因為有regulation, 要諗點符合regulation
呢樣就涉及practice同regulation既詮譯

咁我0.01%機會要請external compliance advice而唔係攞legal advice,
我唔搵Deacons compliance team, 搵big 4?

So far係linkedin我淨係見到big4跳capco
但其實調轉得唔得架
因為我好想入big4
但我big4 apt test炒左
有capco exp跳番big4其實可唔可行架?
我想作個reference
有無人知銀行regulatory compliance前景點 做過first year intern而家考慮緊攞return offer。係marketing同compliance你地會點取捨 (知自己唔夠料入FO,aim返BO算)
Big4 advisory 留名
做過 Compliance 既 engagement
想問以家做 CDD/KYC 既 Bank position 人工幾多?
23K?
多唔多big4 2-3年經驗轉compliance
Big4 advisory 留名
做過 Compliance 既 engagement

hi巴打
想問你個邊多唔多人係exp hire
compliance係咪financial advisory
我呢排見deloitte有出ad請 要有transaction monitoring exp
其實一般要幾多年exp先入到big4
同埋我有csm cisa cissp對轉big4有無幫助其實
想問以家做 CDD/KYC 既 Bank position 人工幾多?
23K?

fresh grad 一定無

點解呀

悶到嘔

quit 囉

交流下姐
唔洗咁惡既巴打

好惡咩?有幾惡?

做自己有興趣既野好過

巴打經驗之談?

只有做你鍾意既工作, 你先會120%心機去做, 放工都會諗件事點做得好
先會主動去了解好多同工作相關, 但未必一定係你範圍內既野
咁先會學得快, 出色過你既同事, 升得快, 人工加得快

如果份工你覺得好悶, 返工好似返地獄咁, 你唔會有心機做好件事

compliance係咁, 其他工都一樣係咁

但我未知自己岩唔岩做compliance
7月頭先開工
我做完先confirm到
我本身讀it出身 所以對compliance係0認識
想搵下係咪自己既niche先

後生樣樣都試, 無所謂
最緊要, 係知自己方向, 同識改方向, 唔好迷失

唉,好想樣樣試,冇乜特別興趣,又要謀生活,手停口停
23K?

fresh grad 一定無

早2年聽過ibank有
不過做呢啲冇咩前途
同埋係contract
bank 做緊general compliance 留名學野
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞