有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike

hi巴打
想問你個邊多唔多人係exp hire
compliance係咪financial advisory
我呢排見deloitte有出ad請 要有transaction monitoring exp
其實一般要幾多年exp先入到big4
同埋我有csm cisa cissp對轉big4有無幫助其實

睇你點同僱主講
或者你sell佢地: information security對比 clients (e.g. bank)既compliance advice有幫助, 你幫到手既. 咁同埋information security係clients既compliance risks, 有個business need係度, 你請我啦, 我做到野幫到你公司架...

利申:純9 UP...

咁我考多次big4 it audit先 9月個轉grad prog
直接轉it audit 前景同compliance比如何?
我本身係it出身 好似做番本行穩陣d?

如果你係鐘意big 4既, 我個人覺得做it audit好過compliance
若果你要做compliance, 直接入Financial Institution 做, 真正磨練實力

thx巴打
如果有it audit offer即刻轉
但big4真係請好少人

IT AUDIT 都請得算多架啦
其他仲少

Big4 個名係會令你搵工著數d
同埋 compliance 真心悶 做過就想quit

it audit 係睇重audit 定IT?
如果我BBA non account底有冇機會入行?
自學緊C++ vba

應該audit多d
同埋睇你有無security底
聽聞唔洗打code的
聽日準備返工 FG一個

巴打聽日返邊間?
我都係fg 7月返工

你會後悔

點解呀

悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

quit 囉

就黎quit, 果埋呢輪手頭啲野就搵工
想轉返去front office不過都知好難
其實compliance前境一定好因為只會越黎越嚴
但係睇你頂唔頂得順job nature
KYC/AML FCC Licensing Internal compliance 性質都完全唔同
所以都好講你食緊邊範
Soc sci grad 係咪都無咩可能入行?
其實點入行compliance?
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行
FI唔係多數要exp hire咩

通常compliance 人分三大類:其他dept internal transfer, 因為佢地熟internal procedures同operations; audit 出身,即係big4入屋個班;law出身,有d FI 係legal & compliance 同一個dept

白紙一張係有d 難入行
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

通常compliance 人分三大類:其他dept internal transfer, 因為佢地熟internal procedures同operations; audit 出身,即係big4入屋個班;law出身,有d FI 係legal & compliance 同一個dept

白紙一張係有d 難入行

白紙想入行咪去SFC HKMA 個啲做起
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

入d垃圾位先
好似我咁
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

你真心膠定講笑?
SFC HKMA果D精英黎
好高人工
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

你真心膠定講笑?
好高人工

我都想講
白紙入ibank啦
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

你真心膠定講笑?
好高人工

你先講笑 HKMA近年流失勁
請好多新人
同埋出名人工低
悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

悶係因為你低級, 做D routine野

你試下跟manager去同sales head開一次會

包你永世難忘

都無乜特別,最難得係見班PMs 係SFC面前跪撚哂係度認錯
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

你真心膠定講笑?
好高人工

請好多新人
同埋出名人工低

4萬蚊請MT
其他人會低人工得去邊?
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

你真心膠定講笑?
好高人工

請好多新人
同埋出名人工低

4萬蚊請MT
其他人會低人工得去邊?

人工底係嗰班CONTRACTOR拉底哂而已
compliance呢行係咪要keep住讀書先上到位
白紙一張其實好驚
我見個個都llb jd llm
一係就海龜top u master咁
得我係垃圾cu仔
要咩背景? 讀law?
另外白紙一張點入行

白紙一張係有d 難入行

你真心膠定講笑?
好高人工

請好多新人
同埋出名人工低

講到好易入緊
大佬 我唔信求其搵份FI做compliance會難過SFC HKMA呀
白紙一張其實好驚
得我係垃圾cu仔

認真 你唔係為左10萬以上 唔駛...
不過有LAW底 CPA會好行D..
白紙一張其實好驚
得我係垃圾cu仔

我係engine底
白紙一張其實好驚
得我係垃圾cu仔

我係engine底

我想第時轉consulting個邊
做forensic個d
借問,報HSBC compliance officer有無話一定要second up?

唔得既話由細銀行做起先再跳槽會唔會mitigate返個差既成績

係唔係都係AML/KYC最有錢途?
借問,報HSBC compliance officer有無話一定要second up?

唔得既話由細銀行做起先再跳槽會唔會mitigate返個差既成績

如果唔係,有無話咩second tier既銀行都請得多compliance?

淨係做AML梗係唔夠啦
KYC就唔好當係喇
值錢係果D俾advice做compliance, products,FI operations,同埋點樣幫公司最低程度跟到laws,rules,codes,guidelines又唔會奶嘢果D

如果唔係,有無話咩second tier既銀行都請得多compliance?

其實真正學到嘢係果D細既證劵行
因為咩都會掂到
銀行如果junior位唔好彩的話都係做D routine嘢

其實真正學到嘢係果D細既證劵行
因為咩都會掂到
銀行如果junior位唔好彩的話都係做D routine嘢

唔該曬,呢行會唔會好似律師樓咁,歧視嚴重做過細firm就入唔返大firm?
定係大細公司既AML經驗係interchangeable?

爸打知唔知2-3年經驗大約叫到咩價?
Big4 advisory 留名
做過 Compliance 既 engagement

覺唔覺得睇唔到前景
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞