有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇人做BOC compliance?

做緊,想知d 咩?

係咪本身中環去左老銅?

做緊,想知d 咩?

係咪本身中環去左老銅?

Yes

同問! compliance請big 4 background, 真心唔知請返黎做乜...

原因得一個
因為 compliance 細 大行去細行到搵人
咁細行就去 big 4 搵人 因為做既野都相對地似

做既野都相對地似? 一D都唔似
FATCA set up 階段都完左好耐啦, SOX404更係超過10年前既野
要BIG 4黎做乜? review product 定 AML, 定係叫佢答SFC信? 識詳佢地?
上市團隊都唔係BIG 4嗰班人去諗regulator信點答啦, 至多一題半題要佢地比account資料, 咪又係counsel主力去答

請返黎, 可以做乜compliance project, 講黎聽下?

夾硬講的話....compliance 都有QA team嘅

Compliance QA team 根本係唔正常既物體
QA應該係各部門自己manager 既責任黎, 如果唔係乜叫management,
每年就 internal audit 去做review, 獨立review都應該係internal audit去搞

根本件事, 就係將各部門自己management既責任及IA職責推左去compliance度, 將個cost count左落去compliance度

有d無乜料既compliance manager, 就鍾意玩fight headcount搞一大堆人係身邊,等腦細覺得自己好重要, 個部門好撚大, 咁其實係辦公室政治做成既野

big 4出身既compliance 尤其鍾意玩qa team傾向, 因為呢樣係佢唯一識既野, 佢地分唔到compliance同audit既分別

effective compliance management 其實根本就唔需要咁做, 亦唔係咁做
睇下legal, 唔多人架嘛, 因為focus返係自己既expertise度

問題: Compliance QA ,算係第幾條LOD?

要big 4 唔一定要audit la
可能係financial service 出黎 熟間fi 個flow 都好有幫助
如果係big 4 audit 就要佢地個mindset 佢地做野要跟procedure and policy 同 跟regulation 做野有d 相似

想知compliance 同audit同lawyer 既分別

做緊,想知d 咩?

你係咩post? 工作量好大?

做緊,想知d 咩?

做 transaction monitoring

無窮的case, 你想日日做到八九點都得,不過我日日六點走

唔鐘意工廠式生活,所以好快會辭職唔做

做緊,想知d 咩?

人工有冇over 20k

做緊,想知d 咩?

出去做下D細SFC LC啦
起碼多D野玩
做得compliance就預左要ot同等乞食啦,咁多競爭

香港有咩行業唔洗乞食?

做緊,想知d 咩?

boc咁多客有冇backlog 要追?

香港有咩行業唔洗乞食?

其實呢行暫時算係幾好,係悶d

做緊,想知d 咩?

boc咁多客有冇backlog 要追?

其實有邊間唔多客?

做緊,想知d 咩?

Ching係contract? 我Fg有offer 有d淆
想請教各位巴絲如果我本人本科只係major science, minor BBA,做4-5年 sales and business development,唔係金融行業 (2年保險),而之後讀左finance and compliance cert,搵咩compliance 工最易?真心想入行,有無好心人介紹?

做緊,想知d 咩?

Ching係contract? 我Fg有offer 有d淆

我係perm 嫁 之前係中銀d subsidiary 做 之後申請轉過黎銀行
我係出邊已經有offer 了

fg的話過黎做一陣都得ge,不過最好做番出邊d正常工
日日工廠式工作你好多skill set 都train唔到/退步

某間ibank既cdd fg post 巴打們點睇
現職做緊audit狗 諗緊走唔走好

name screening冇意思 仲衰過transaction monitoring
有冇巴絲今年收到capco 既compliance offer 呀?
不如交流下 討論下行情

tg: Tabletables
pm plz

pmed

你地係咪fg入capco

?$

今年大圍都係15 左右 利申:格過價

絲打介唔介意講下入去大約咩background咩成績先入到?

我cu engine gpa 2.5~ 仲要全部intern都唔關compliance事
不過應該會reject了
我讀summer school玩多兩個月先搵工

巴打加油, 希望你能離開工程地獄.....

pmed

你地係咪fg入capco

?$

今年大圍都係15 左右 利申:格過價

絲打介唔介意講下入去大約咩background咩成績先入到?

我cu engine gpa 2.5~ 仲要全部intern都唔關compliance事
不過應該會reject了
我讀summer school玩多兩個月先搵工

巴打加油, 希望你能離開工程地獄.....

我想做番it架
想做ba/consulting
但考唔到
返來先試下it audit
準備入行lm
做client onboarding (kyc/fatca/crs)係咪唔屬於compliance?
做得compliance,人工已經跑贏大市

http://stealjobs.com/%E5%81%9A%E5%BE%97compliance%EF%BC%8C%E4%BA%BA%E5%B7%A5%E5%B7%B2%E7%B6%93%E8%B7%91%E8%B4%8F%E5%A4%A7%E5%B8%82/

一直以來,SJ都收過不少讀者詢問有關compliance行業的概況。compliance這幾年氣勢如虹,不斷招聘,人工花紅令人眼紅 ,既然這個行業的「C」這麼好,就更加要讀讀莊逸希的「規途」。

相信最近五年唯一能夠追趕樓價升幅的工種非compliance莫屬。

一個海嘯打過來,水退後發覺這麼多銀行的風險管理是一直在裸泳;risk/compliance in general的職位應運而生,求才若渴。請的人越來越多也越來越貴,有一些沒有risk/compliance 經驗的前線人員都過檔,無他的:

1. Front office (FO)又要跑數,壓力又大,又派得唔好,俾人炒風險又高…為乜?相比起之下,compliance個base開始追得上,花紅又唔差。大家都係醒目仔女,一字咁淺,寫難取易。俾你揀都揀AML而唔揀FML喇!甚至乎睇住個浪前台後台都撈得掂先至係真正贏家。

2. Front office去做compliance捉返以前既自己,有乜嘢窿路唔知?隨時比起一些做開compliance的更快狠準。

3. 有很多行被紐約罰上天文數字後變成驚弓之鳥,因為龍門任搬,而翻查的不是過去一兩年的成交而是上七至十年的成交,未俾人捉已經自己做定功課先。又maker又checker,一、兩年之間要連本帶利找十年嘅數,有什麼辦法不歇斯底里地請多幾對手?

這一個現象已經維持了好幾年,依我說,這個時候跳槽去做compliance跟現在入市買樓的感覺有一點相似:一切也是供求問題,而一切單向發展的都有機會是泡沫。

樓市我不懂,大家自己諗。職場的生態卻很簡單:有錢搵就有需求。理論上FO搵錢,risk/compliance是cost center,正路FO好pay過MO/BO。但當美國DOJ等錢使,一罰就不只是罰你賺到的,可以罰多過你市值,一聲令下一Q清袋。正一賺埋都唔夠蝕。所以risk/compliance由cost center變negative profit center– 唔洗輸已經當贏!當錢越印越平,但風險胃納拾級而下,咩生意都唔批,這是不是一個正途呢?人人衝去借錢給那些不需要借錢的人令margin squeeze得圍不了本– 那些所謂好客的clean loan隨時比你和我pledge埋條命仔去供樓的spread更低,QE衍生更多富者越富…(Sor,離題,下次有機會才補充)

銀行業一向都興over fire同over hire,眼下越炒越多搵(唔到)錢的人,越請越多不搵錢的人– 這個model睇落唔多work,卻偏偏又這樣正在發生 (樓市又何嘗唔係?)。有朝一日revenue的總數細過cost的時候,試問哪有請compliance的銀両?摺埋檔non core business,到時候就什麼也不需要compile了!

當然,也如樓市一樣,Market can stay irrational longer than you can stay solvent;也如民間股神曹仁超話齋,「勢」比一切都重要!
喺外國做緊 反而覺得前途幾好
HSBC AML assistant manager 12 months contract 有無伏 我fg無咩經驗都俾個咁嘅位

只可以講做既野冇咩value 冇咩學
不過人工對FG黎講應該唔錯
係冇咩benefit姐?
好似7日AL SL冇錢?

你呢d benefit係比agent食左姐
under hxbc 無論contract定perm 最少15日al

屌bro same fg offer左 assistant manager 位
不過去唔到interview
其實am差唔多算係最低既位
利申: 之前intern
讀language 係咪好難入compliance或者銀行工
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞