有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike
聽過ibank,big4跳去capco only.
其實做乜一定要入big4

fg情意結

好似做完big 4出路闊d
同埋big 4 advisory好似多d吾同client
可以接觸多d project
Btw 如果想入 control room compliance 有冇得跳
surveillance jj留名

fg情意結

Btw 如果想入 control room compliance 有冇得跳

同感
同埋真係有個心結 好想入big4
我想試it audit同forensic個邊
financial audit都唔錯
巴打交換個聯絡okay?
一齊plan plan佢
我都係做緊compliance呀

絲打做緊 AML / CDD?

AML呀
悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

悶係因為你低級, 做D routine野

你試下跟manager去同sales head開一次會

包你永世難忘

講得好
junior做routine悶就梗嫁啦
做大咗又真係同RO MANAGEMENT講下數 真係做advisory咁

你無返咁上下堅, 你都未必頂得住sales
試下去同private banking開下會, 叫佢地填多份form, 打仗反枱

真係見識過 private banking實覺得自己大晒幫公司搵到錢 叫佢填form? 佢地真係睬你都傻 咪又係掉俾啲細嘅去做

試下叫個年薪花紅200萬港元既sales填張新FORM, 唔填/填錯就唔過佢張單?
包你唔會覺得悶

試過好多次 private banking次次都嘈/黑面

所以compliance唔係單單要熟例, 比到個正確answer (有D情況無話正確唔正確), 而係要說服到其他人接受你既一套, 而呢D人係有影響力過你, 高級過你, 甚至係你腦細/ 大腦細 (人地入行著紅馬甲食魚翅時, 你仲係飲緊奶)

subprime crisis + 雷曼爆煲前, 香港係無乜認真既product due d
一爆, 全世界包括sales (top sales w/ 20年經驗) + 全體RO + 全部董事 + 全部後勤, 基本上係無人明白一D好複雜既金融毒品. 勁複雜, 有如咒文既條款真正係up乜東東...

全公司, 得一個人知, 一個人睇得明, 就係個compliance head

凌晨1:00am, 地球另一邊既某公司宣布某產品收皮...

7:00am, 膞頭有花既咬住三文治係晒IFC conference room開會, 得個compliance head講究竟本公司賣左數十億美元既金融毒品, 會有乜法律影響...

講完, 大腦細話, 屌你腦無, 原來我地賣緊d咁既野?

9:30am 大量客戶打爆晒d線要投訴...

其實可以學方卓如寫小說, 加少少甜應該會好賣得

巴打都係做緊compliance? 喺香港?

所以compliance唔係單單要熟例, 比到個正確answer (有D情況無話正確唔正確), 而係要說服到其他人接受你既一套, 而呢D人係有影響力過你, 高級過你, 甚至係你腦細/ 大腦細 (人地入行著紅馬甲食魚翅時, 你仲係飲緊奶)

subprime crisis + 雷曼爆煲前, 香港係無乜認真既product due d
一爆, 全世界包括sales (top sales w/ 20年經驗) + 全體RO + 全部董事 + 全部後勤, 基本上係無人明白一D好複雜既金融毒品. 勁複雜, 有如咒文既條款真正係up乜東東...

全公司, 得一個人知, 一個人睇得明, 就係個compliance head

凌晨1:00am, 地球另一邊既某公司宣布某產品收皮...

7:00am, 膞頭有花既咬住三文治係晒IFC conference room開會, 得個compliance head講究竟本公司賣左數十億美元既金融毒品, 會有乜法律影響...

講完, 大腦細話, 屌你腦無, 原來我地賣緊d咁既野?

9:30am 大量客戶打爆晒d線要投訴...

其實可以學方卓如寫小說, 加少少甜應該會好賣得

巴打好pro 做緊ibank compliance?
點睇做private equity 嘅compliance,成team得幾個人,感覺上會接觸到好多野,但係唔知將來難唔難轉去銀行或者其他公司
另外你地覺得新入compliance嚟講細公司做好啲,定係入銀行好啲

fg情意結

同感

其實 advisory 得個名
要學野做 Audit 啦老老實實
今到黎 d senior 都係咁講
條路一開始太窄
做Audit 先係條闊路

fg情意結

同感

條路一開始太窄

Exact7ly

利申: advisory 想走

fg情意結

同感

條路一開始太窄

外國返黎
又吾係讀account
又冇account intern
點入wo
如果讀finance想入行係咪只有靠grad左入big4儲經驗?

fg情意結

同感

條路一開始太窄

Exact7ly

利申: advisory 想走

一樣
巴打想轉工定轉行

fg情意結

同感

條路一開始太窄

外國返黎
又吾係讀account
又冇account intern
點入wo

吾你老母
如果讀finance想入行係咪只有靠grad左入big4儲經驗?

識人無相關經驗都入到
個問題係佢做既只係 CDD KYC
Capco?

咁祝你地好運小心d
上年唔續kpmg,聽聞係因為佢地唔跟規矩,兩邊管理層傾唔掂數

而家得番capco要你地追數

過多兩星期 你地追得重慘

Capco班人出名廢 唔係平點會有人搵佢做野
唔續kp係因為kp貴 平平地請capco 到時懶野可以推個波比人
想入行既話cdd/kyc開頭係咪真係咁唔好?
本身有得做audit,但係真係唔想做
想問下hang seng cdd又點睇?
暫時cdd人工都唔差 無其他offer 入去做再internal轉其他
Capco?

咁祝你地好運小心d
上年唔續kpmg,聽聞係因為佢地唔跟規矩,兩邊管理層傾唔掂數

而家得番capco要你地追數

過多兩星期 你地追得重慘

Capco班人出名廢 唔係平點會有人搵佢做野
唔續kp係因為kp貴 平平地請capco 到時懶野可以推個波比人

hsbc唔續kpmg續capco?
其實唔太明
想入行既話cdd/kyc開頭係咪真係咁唔好?
本身有得做audit,但係真係唔想做

aduit同CDD/KYC比梗係aduit學到嘢啦
CDD/KYC其實唔好當compliance
只係operation
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞