有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike
有冇巴絲今年收到capco 既compliance offer 呀?
不如交流下 討論下行情

tg: Tabletables
pm plz

pmed

你地係咪fg入capco

?$

今年大圍都係15 左右 利申:格過價
有冇巴絲今年收到capco 既compliance offer 呀?
不如交流下 討論下行情

pm plz

pmed

?$

絲打介唔介意講下入去大約咩background咩成績先入到?
不如交流下 討論下行情

pm plz

pmed

?$

capco好似好多女
不如交流下 討論下行情

pm plz

pmed

?$

capco好似好多女

已走Capco
不如交流下 討論下行情

pm plz

pmed

?$

絲打介唔介意講下入去大約咩background咩成績先入到?

我cu engine gpa 2.5~ 仲要全部intern都唔關compliance事
不過應該會reject了
我讀summer school玩多兩個月先搵工

轉入bank
我最近有幾個role都係請big4 background
但搵極都搵唔啱

有咩role要big4 background
都差唔多時侯走

同問! compliance請big 4 background, 真心唔知請返黎做乜...

原因得一個
因為 compliance 細 大行去細行到搵人
咁細行就去 big 4 搵人 因為做既野都相對地似

做既野都相對地似? 一D都唔似
FATCA set up 階段都完左好耐啦, SOX404更係超過10年前既野
要BIG 4黎做乜? review product 定 AML, 定係叫佢答SFC信? 識詳佢地?
上市團隊都唔係BIG 4嗰班人去諗regulator信點答啦, 至多一題半題要佢地比account資料, 咪又係counsel主力去答

請返黎, 可以做乜compliance project, 講黎聽下?

夾硬講的話....compliance 都有QA team嘅

Compliance QA team 根本係唔正常既物體
QA應該係各部門自己manager 既責任黎, 如果唔係乜叫management,
每年就 internal audit 去做review, 獨立review都應該係internal audit去搞

根本件事, 就係將各部門自己management既責任及IA職責推左去compliance度, 將個cost count左落去compliance度

有d無乜料既compliance manager, 就鍾意玩fight headcount搞一大堆人係身邊,等腦細覺得自己好重要, 個部門好撚大, 咁其實係辦公室政治做成既野

big 4出身既compliance 尤其鍾意玩qa team傾向, 因為呢樣係佢唯一識既野, 佢地分唔到compliance同audit既分別

effective compliance management 其實根本就唔需要咁做, 亦唔係咁做
睇下legal, 唔多人架嘛, 因為focus返係自己既expertise度

師兄咩 background?
kyc/client onboarding 有冇機會轉入compliance

Exact7ly

利申: advisory 想走

一樣
巴打想轉工定轉行

做緊audit
有咩出路.....
你地先係value added喎

同問
脷伸: FS Audit

轉入bank
我最近有幾個role都係請big4 background
但搵極都搵唔啱

都差唔多時侯走

同問! compliance請big 4 background, 真心唔知請返黎做乜...

原因得一個

FATCA set up 階段都完左好耐啦, SOX404更係超過10年前既野
要BIG 4黎做乜? review product 定 AML, 定係叫佢答SFC信? 識詳佢地?
上市團隊都唔係BIG 4嗰班人去諗regulator信點答啦, 至多一題半題要佢地比account資料, 咪又係counsel主力去答

請返黎, 可以做乜compliance project, 講黎聽下?

夾硬講的話....compliance 都有QA team嘅

QA應該係各部門自己manager 既責任黎, 如果唔係乜叫management,
每年就 internal audit 去做review, 獨立review都應該係internal audit去搞

根本件事, 就係將各部門自己management既責任及IA職責推左去compliance度, 將個cost count左落去compliance度

有d無乜料既compliance manager, 就鍾意玩fight headcount搞一大堆人係身邊,等腦細覺得自己好重要, 個部門好撚大, 咁其實係辦公室政治做成既野

big 4出身既compliance 尤其鍾意玩qa team傾向, 因為呢樣係佢唯一識既野, 佢地分唔到compliance同audit既分別

effective compliance management 其實根本就唔需要咁做, 亦唔係咁做
睇下legal, 唔多人架嘛, 因為focus返係自己既expertise度

問題: Compliance QA ,算係第幾條LOD?
做過保險bo claims對入行compliance有冇幫助?
極冷門sanctions compliance jj揮手
極冷門sanctions compliance jj揮手

係咪好悶 如果睇 sanctioned countries?
留名
留名 law底未grad想入行
我係internal 轉compliance
但間公司本身又無AML/CDD

我主要都係負責答SFC嘅問題
同埋將公司之前開落嘅戶口係咁意起一起底當交左功課

我又無師傅跟 搞到自己都唔知自己學左D咩咁

有無巴絲打指點下
HSBC AML assistant manager 12 months contract 有無伏 我fg無咩經驗都俾個咁嘅位
HSBC AML assistant manager 12 months contract 有無伏 我fg無咩經驗都俾個咁嘅位

fresh grad AM 位

只可以講做既野冇咩value 冇咩學
不過人工對FG黎講應該唔錯
係冇咩benefit姐?
好似7日AL SL冇錢?

只可以講做既野冇咩value 冇咩學
不過人工對FG黎講應該唔錯
係冇咩benefit姐?
好似7日AL SL冇錢?

你呢d benefit係比agent食左姐
under hxbc 無論contract定perm 最少15日al
有冇人做BOC compliance?
之前in 某bank compliance, 中邪講左自己因爲fg需要工作經驗收左皮 好想屎
之前in 某bank compliance, 中邪講左自己因爲fg需要工作經驗收左皮 好想屎

咁呢D請得咁懢...
又唔會因為你1題半題答得唔好收皮既....
唔得未下間囉

都差唔多時侯走

原因得一個

問題: Compliance QA ,算係第幾條LOD?

要big 4 唔一定要audit la
可能係financial service 出黎 熟間fi 個flow 都好有幫助
如果係big 4 audit 就要佢地個mindset 佢地做野要跟procedure and policy 同 跟regulation 做野有d 相似
Asset management
Investment + business compliance + regulatory
想試下Ibank trade compliance
有冇人做BOC compliance?

做緊,想知d 咩?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞