有無compliance既巴絲打呀

354 回覆
4 Like 2 Dislike
compliance呢行係咪要keep住讀書先上到位
白紙一張其實好驚
我見個個都llb jd llm
一係就海龜top u master咁
得我係垃圾cu仔

Compliance 睇exp 多,俾你熟讀所有guidelines/codes of practice 但唔識用返出黎都係無用。
有心做上去要睇d SM 點俾advice, 學下佢地做product DD / review marketing materials 之類係睇d 咩野,其實做落都有d 有趣既野
唔該曬,呢行會唔會好似律師樓咁,歧視嚴重做過細firm就入唔返大firm?
定係大細公司既AML經驗係interchangeable?

爸打知唔知2-3年經驗大約叫到咩價?

巴打law firm 做緊?

其實公司大細都係跟同一set rules and regulations, 唔駛怕學左既野用唔返
係怕跟錯師父學壞師,依樣就睇你好唔好彩

叫價真係睇你好唔好彩,一般2~3年做到SO/AM 應該20~30K 不等,睇你咩公司啦
借問,報HSBC compliance officer有無話一定要second up?

唔得既話由細銀行做起先再跳槽會唔會mitigate返個差既成績

係唔係都係AML/KYC最有錢途?

如果唔係,有無話咩second tier既銀行都請得多compliance?

其實真正學到嘢係果D細既證劵行
因為咩都會掂到
銀行如果junior位唔好彩的話都係做D routine嘢

唔該曬,呢行會唔會好似律師樓咁,歧視嚴重做過細firm就入唔返大firm?
定係大細公司既AML經驗係interchangeable?

爸打知唔知2-3年經驗大約叫到咩價?

其實FI compliance department,最多未十幾人,當然除左銀行啦...
好多都係10人以內嫁啦.. 大部份應該得幾個TIM
我諗耀才 海通國際呢D可能都係10幾人,不過唔肯定
讀緊u 做咩intern 易入行?
我都係做緊compliance呀
悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

悶係因為你低級, 做D routine野

你試下跟manager去同sales head開一次會

包你永世難忘

呢樣真
悶到嘔
不過當然都好睇人但係我自己好後悔啫

悶係因為你低級, 做D routine野

你試下跟manager去同sales head開一次會

包你永世難忘

講得好
junior做routine悶就梗嫁啦
做大咗又真係同RO MANAGEMENT講下數 真係做advisory咁

你無返咁上下堅, 你都未必頂得住sales
試下去同private banking開下會, 叫佢地填多份form, 打仗反枱

真係見識過 private banking實覺得自己大晒幫公司搵到錢 叫佢填form? 佢地真係睬你都傻 咪又係掉俾啲細嘅去做
trade surveillance

睇你點同僱主講
或者你sell佢地: information security對比 clients (e.g. bank)既compliance advice有幫助, 你幫到手既. 咁同埋information security係clients既compliance risks, 有個business need係度, 你請我啦, 我做到野幫到你公司架...

利申:純9 UP...

咁我考多次big4 it audit先 9月個轉grad prog
直接轉it audit 前景同compliance比如何?
我本身係it出身 好似做番本行穩陣d?

如果你係鐘意big 4既, 我個人覺得做it audit好過compliance
若果你要做compliance, 直接入Financial Institution 做, 真正磨練實力

thx巴打
如果有it audit offer即刻轉
但big4真係請好少人

IT AUDIT 都請得算多架啦
其他仲少

Big4 個名係會令你搵工著數d
同埋 compliance 真心悶 做過就想quit

it audit 係睇重audit 定IT?
如果我BBA non account底有冇機會入行?
自學緊C++ vba

應該audit多d
同埋睇你有無security底
聽聞唔洗打code的

唔撚洗
因為有分 IT AUDIT or security 個邊
IT AUDIT 實際做咩都唔係好知 只係食 audit 條水
Big4 advisory 留名
做過 Compliance 既 engagement

覺唔覺得睇唔到前景

暫時都OK
始終 regulation愈來愈多
中資銀行行開大陸個套 好多野都是是但但
比人捉到咪搵人幫拖 又或者成隻Job outsource 比big4 幫手做下
我都係做緊compliance呀

絲打做緊 AML / CDD?
Capco?

咁祝你地好運小心d
上年唔續kpmg,聽聞係因為佢地唔跟規矩,兩邊管理層傾唔掂數

而家得番capco要你地追數

過多兩星期 你地追得重慘
Capco?

咁祝你地好運小心d
上年唔續kpmg,聽聞係因為佢地唔跟規矩,兩邊管理層傾唔掂數

diu巴打detail plz
我7月開工呀 做tmi 點條路行吓
我7月都入職做capco compliance tmi department
可吾可以講下exit option
有冇得跳去big 4 risk advisory/consultants
Capco?

咁祝你地好運小心d

上網睇下新聞 為乜大貓喱年要請咁多人做AML
你7月入 加油啦
我7月都入職做capco compliance tmi department
有冇得跳去big 4 risk advisory/consultants

巴打交個朋友
我都係想跳big4
Capco?

咁祝你地好運小心d

上網睇下新聞 為乜大貓喱年要請咁多人做AML
你7月入 加油啦

tmi姐係aml?
因為pda?
我唔預長做架其實
打算9月再報多次big4同mt

你問得出就應該冇...
big4 advisory上面唔係有人話一年收幾丁友咩
請過做ROUTINE野既人做咩?

你問得出就應該冇...
big4 advisory上面唔係有人話一年收幾丁友咩
請過做ROUTINE野既人做咩?

d人同常跳去邊架
定會留番係capco?
聽過ibank,big4跳去capco only.
其實做乜一定要入big4

巴打交個朋友
我都係想跳big4

Ching
你係吾係上個月29號做Assessment day

巴打交個朋友
我都係想跳big4

Ching

ching可唔可以唔打5p字
我唔係29呀 我6/5 in的

巴打交個朋友
我都係想跳big4

Ching

ching可唔可以唔打5p字
我唔係29呀 我6/5 in的

diu caoco d document多野填到pk
聽過ibank,big4跳去capco only.
其實做乜一定要入big4

人地跳capco係做靚post嘛
魚唔過塘唔肥嘛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞